U GORNJEM TOKU NERETVE NESTAO JE RADNIK IZ KINE "Teren je nepristupačan, a potraga je praktički nemoguća"

gss bih, potraga, Neretva
GSS Konjic

U noći sa subote na nedjelju u na području gornjeg toka Neretve nestao je kineski radnik. Riječ je o djelatniku tvrtke koja je angažirana na izgradnji HE Ulog. Vijest su objavili iz GSS stanice Konjic koja je jučer je vršila potragu od sela Ljubuca do Glavatičeva. No. potraga nije dala rezultata.

Predsjednik GSSuBiH Zdenko Marić za Hercegovina.info kaže kako se radi o izuzetno teškom terenu te kako je potragu gotovo nemoguće provoditi.

"GSS Konjic je jučer izašao na teren i osmatrali su rijeku i prilaze. S obzirom na posljednje poplave ima jako puno oštećenih mostova te je oštećeno i dosta pristupa. Taj dio gdje je kineski radnik nestao je u kanjonu. U gornjem dijelu je potpuno nepristupačno. Ne može se ići vodom zbog visokog vodostaja, a okolo se nalazi jako puno minsko-sumnjivih područja i potraga je na tom dijelu gotovo nemoguća", kaže Marić.

Potrage danas nije bilo.

gss bih,potraga,Neretva

"Pripadnici GSS Konjic jučer su osmatrali donji dio toka koji je donekle pristupačan i automobilom se može doći do određenih mjesta. No, situacija je takva da je jednostavno teško bilo što raditi na tom dijelu Neretve. Potraga danas nije nastavljena, već je vršeno samo osmatranje. Spašavatelji su limitirani s logistikom i vozilima i situacija je jako teška. I u ljetnim mjesecima bi ovo bila jako teška potraga, a sada je gotovo nemoguća", ističe.

"Također treba reći kako sada nema ribara koji bi nekada znali primijetiti nešto, nema ni virova koji bi zadržali tijelo. Sada je sve to jedna bujica koja samo nosi sa sobom. U gornjem dijelu također je puno odrona i nakupina polomljenog drveća gdje tijelo može zapeti i ostati zaglavljeno u tom kanjonskom dijelu mjesecima, a tamo jednostavno sada nema pristupa", dodaje Marić.

"Apeliramo na sve ljude koji stanuju u priobalnim područjima da obrate pozornost i ako nešto sumnjivo primijete jave našim službama", zaključio je predsjednik GSSuBiH.

Kineski radnik nestao je 26. prosinca oko 02:00 sati. Nakon njegovog nestanka kolege su se približile prema vodi te su primijetile tragove za koje su bili sigurni kako su njegovi, nakon čega su pozvali pomoć.