U Federaciji uglavnom ni “petka ni sveca”, hoće li se u Mostaru raditi nedjelje?

rad nedjeljom, Mostar
Hercegovina.info

Pitanje rada nedjeljom jedno je od brojnih pitanja koje federalna vlast nikada nije riješila, pogodujući tako poslodavcima da s radnicima praktično rade što žele. Ovo pitanje posebno pogađa žene koje rade u trgovinskoj djelatnosti, a koje nedjeljni obiteljski ručak propuštaju zbog rada na kasama, pružajući usluge onima koji bi zasigurno kupnju mogli obaviti i drugim danima, da ih se na to navikne. 

Zakonom o radu Federacije nije konkretno određeno pitanje rada nedjeljom, pa je ovdje i dalje na snazi ona “ni petka ni sveca”. Pojedini tržni centri i radnje u Federaciji rade do kasnih večernjih sati, svakim danom, pa i nedjeljom.

“Zaposlenik ima pravo na tjedni odmor u trajanju od najmanje 24 sata neprekidno, a ako je neophodno da radi na dan svog tjednog odmora, osigurava mu se jedan dan u razdoblju određenom prema dogovoru poslodavca i zaposlenika”, navodi se prilično neodređeno u federalnom Zakonu o radu. 

Žitelji BiH u više su navrata potpisivali peticije o zabrani rada nedjeljom, nažalost bezuspješno, budući da se naša vlast bavi prvenstveno sobom, duboko zaglibljena i u razne afere, poput respiratora.

Kako ovo pitanje nije riješeno u Fadila Novalića, gdje je moralo, neke jedinice lokalne samouprave donijele su zasebne odluke, a neke ga ovih dana nameću na dnevni red. 

Mostar o radu nedjeljom

Tako će se na dnevnom redu naredne sjednice GV Mostar ponovo naći i odluka o radnom vremenu objekata u kojima pravna i fizička lica obavljaju djelatnost na području Grada Mostara, u sklopu koje bi se trebalo riješiti i pitanje rada nedjeljom. 

“Mi smo kao stranka jasno artikulirali naš stav kada je u pitanju rad nedjeljom vezano za trgovačke radnje. Intencija nam je poboljšati kvalitetu života naših žitelja”, kaže Kažimir Milićević, vijećnik HDZ-a BiH. Ističe da su amandmani HDZ-a poznati, a da će se kroz raspravu probati doći do njihova ostvarenja i ugradnje u postojeću odluku. 

rad nedjeljom,Mostar

Upitan je li se ovo pitanje moglo riješiti na federalnoj razini Milićević ističe da se rad viših razina vlasti prati, kao i svi akti što dolaze. “U Zakonu o radu piše da je to jedan dan i mi smo baš vođeni tom logikom za to da taj dan bude nedjelja, dan obitelji”, istaknuo je Milićević dodavši da je dosta lokalnih zajednica unutar Federacije već donosilo slične odluke.

“Mi se nadamo da ćemo imati dovoljan broj ruka da odluka, s ugrađenim amandmanom o radu nedjeljom - prođe”, istaknuo je Milićević.

I iz HRS-a kažu da je na narednoj sjednici možda i najvažnija Odluka upravo ova o radnom vremenu, odnosno radu nedjeljom. 

“Tu očekujemo amandmane o zabrani ili barem ograničavanju rada nedjeljom. U ovoj Odluci imamo i dosta spornih članaka kojima se određuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata, te noćnih klubova. Očekujemo dugu i kvalitetnu raspravu, ako se ne nađe neki kompromis na povjerenstvima i odborima”, komentira HRS-ov vijećnik Silvio Bubalo. 

rad nedjeljom,Mostar

SDP-ov Arman Zalihić kaže da je u fokusu djelovanja i naziva njegove stranke rad i radničko pravo, te da se zalaže za jedan dan odmora tjedno. Ističe da to ne treba vezati uz to hoće li netko taj dan u bogomolju, ili u ribolov. 

“Bitno je da radnik ima slobodan dan, da se naše majke mogu posvetiti djeci, i napuniti baterije”, smatra Zalihić. Stajališta je da su to pitanje trebale riješiti više razine vlasti, a kada već nisu možemo o ovom pitanju razgovarat na gradskoj razini, ako je u skladu sa Zakonom.

rad nedjeljom,Mostar

Naša stranka je stajališta da nedjelju treba platiti. 

“Mi smo liberalna stranka, smatramo da se ne smije zabranjivati nikom da radi, ako postoji želja i dovoljno dobro plaćena naknada za to”, kaže vijećnica Naše stranke Boška Ćavar. No, i tu je kvaka. 

rad nedjeljom,Mostar

Zakon o radu FBiH kaže da radnik ima pravo na povećanu na dan tjednog odmora, blagdana ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, sukladno kolektivnom ugovoru, pravilniku o radu i ugovoru o radu. O svemu bi kontrolu trebala voditi inspekcija. U praksi to izgleda tako da tisuće radnika radi i nedjelje i blagdane i praznike, najčešće za iste novce kao da je riječ o običnom radnom danu. 
 
Inače, u odluci o radnom vremenu na području Mostara, koja je u materijalima poslana vijećnicima navodi se da ugostiteljski objekti na području Grada Mostara posluju svaki dan i to, hoteli, pansioni i prenoćišta od 0-24 sata, disko klubovi, noćni klubovi i noćni barovi, u zatvorenim prostorijama, od 21 do 4 sata uz puštanje i izvođenje glazbe, svadbeni saloni u zatvorenim salama od 12 do 4 sata uz puštanje i izvođenje glazbe, a ostali ugostiteljski objekti sa živom glazbom do 24 sata uz jednokratno odobrenje.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.