U DVA BH GRADA Zaplijenjene čokolade i duhan u vrijednosti 160 000 KM

Zapljena čokolada
UNO BiH

Operativnim radom na terenu i izvršenim analizama službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) došli su do saznanja i informacija da se određeni broj osoba na području gradova Sarajevo i Istočnoo Sarajevo bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. 

Provodeći aktivnosti na terenu izvršeni su pretresi na tri lokacije, a od 17 fizičkih osoba privremno je oduzeto 254,5 kilograma sitno rezanog duhana, 11.679 paklica cigareta i 1.255 paklica ručno motanih cigareta. Ovi proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UNO i za iste nije postojala vjerodostojna dokumentaciju o porijeklu robe. 

Ukupna tržišna vrijednost privremeno odzete robe iznosi 125.000 KM. Aktivnsoti na terenu su provedene u suradnji sa Tužiteljstvom BiH i prema naredbama Suda BiH.

Protiv osumnjičenih osoba bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz članka 210 Kaznenog zakona BiH.

Zapljena čokolada

Također, u sklopu ranije planiranih aktivnosti ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Sarajevo, na lokalitetu Sarajevske i Zeničko-dobojske županije proveli su aktivnost u cilju sprječavanja nelegalnog prometa roba stranog porijekla bez vjerodostojne dokumentacije. 

Provjerom i kontrolom četiri poslovna subjekta službenici UNO su pronašli i privremeno oduzeli prehrambene prozvode čokolade 'Milka' ukupne tržišne vrijednosti 35.000 KM. U skladu sa važećim zakonskim propisima protiv četiri osobe bit će pokrenuti prekršajni postupci kod mjesno nadležnog suda.

Tijekom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO od strane Američkog veleposlanstva putem Programa EXBS.

UNO BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na Viber broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan, navodi se iz Ureda za informiranje UNO BiH.