U budućnosti u mirovinu se ide s punih 67 godina života

... suočava Federalni mirovinski fond., piše Večernji.ba.

Strategija pred Vladom

U novoj strategiji reforme mirovinskog fonda, o kojoj je već raspravljala federalna Vlada, predviđa se između ostalog podizanje dobnih granica za umirovljenje u cilju dužeg ostanka u svijetu rada i viših mirovina radi dužeg ostvarenog staža i uvođenja tri stupa mirovinskog sustava.

Spomenuta strategija, koju su uz domaće radili i stručnjaci iz RH, uključuje sve najnovije elemente mirovinskog sustava koji se primjenjuje u zemljama članicama EU-a. Prvi mirovinski stup je tradicionalni obvezni oblik mirovinskog i invalidskog osiguranja koji se dominantno financira iz tekućih javnih prihoda - doprinosa.

Stopa doprinosa je jednaka za sve sudionike u sustavu. Drugi stup mirovinskog osiguranja obuhvatio bi osobe koje su uvedene u pravo (umirovljenje) pod povoljnijim uvjetima u odnosu na opće propise mirovinskog i invalidskog osiguranja, po različitim osnovama i svrstavaju se u tzv. "povlaštene mirovine".

U okviru Federalnog zavoda bi se ova sredstva evidentirala na posebnom računu. Način usklađivanja povlaštenih mirovina za sve korisnike koji se financiraju iz proračuna vršio bi se uz suglasnost Vlade FBiH.

I treći mirovinski stup osiguranja, koji bi trebao biti uveden, je dragovoljan, i spada u individualno mirovinsko osiguranje koje funkcionira na principu dugoročne štednje. Neki oblici ovakvog osiguranja postoje u BiH već dvadesetak godina i poznati su kao sheme dugoročne štednje i police životnog osiguranja izdanih od osiguravajućih kuća, ali ih je potrebno ugraditi u legislativu i nadzirati od strane države, stoji u dokumentu.

Slijedi javna rasprava

Nositelji osiguranja bila bi društva za upravljanje privatnim mirovinskim fondovima. Reforma mirovinskog fonda u FBiH proći će nekoliko javnih rasprava, od onih u oba doma federalnog Parlamenta, umirovljeničkih udruga i javnosti.

Radi se o važnom dokumentu koji će budućim generacijama umirovljenika biti od ključne važnosti za svakodnevni život. Jedno je sigurno da će dobna granica za odlazak u mirovinu biti podignuta.