U Bosnu i Hercegovinu stiže sibirska zima!

vremenska prognoza, snijeg, struja, nestanak, hladna zima, snijeg, vremenska prognoza
Kiša, snijeg, led i veliki minus - u najkraćem je ono što nas očekuje u idućih nekoliko dana. U prognozama Norveškog meteorološkog instituta, koji se pokazao kao jedan od najtočnijih u predviđanju vremena, se navodi kako će se živa na termometru u Sarajevu u petak, subotu i nedjelju spustiti do -20 stupnjeva, što se predviđa i za sva ostala mjesta u Bosni, piše dnevni-list.ba.

Kada su u pitanju planine Norvežani predviđaju kako će se za vikend na bh. planinama mjeriti od -20 do -30 stupnjeva.

Hladno i u Hercegovini

Ovoga puta ekstremne hladnoće neće zaobići ni jug BiH. Norveški meteorološki institut kaže kako će u Mostaru u noći s petka na subotu biti i do -14 stupnjeva, a u subotu tijekom cijeloga dana temperature neće rasti iznad -7 stupnjeva. Većinu dana u subotu i nedjelju u gradu na Neretvi, prema prognozama stranih i domaćih klimatologa, živa na termometru se neće peti iznad -10 stupnjeva.

U tekstu koji je za bh. portale napisao Nedim Sladić zaljubljenik u klimatologiju navodi se kako će vrlo hladna zračna masa s područja Euroazije izvršiti katapult hladnoće nad zapadni dio Balkana uzrokujući temperature za 14 do 19 stupnjeva nižim od normalnih prosječnih vrijednosti za mjesec siječanj, što se može okarakterizirati kao svojevrsni i vrlo jak ekstrem.

- Ovaj prodor hladnoće mogao bi biti jedan od najjačih koji je Bosna i Hercegovina zabilježila još od čuvene sibirske hladnoće iz veljače 2005. godine, navodi Sladić.

Ono što će biti pomalo neuobičajeno jeste da će Bosna i Hercegovina zajedno sa Kosovom i Srbijom biti najhladniji dio europskog kontinenta u razdoblju od 5. do 9. siječnja.

Toplije nakon vikenda

Prema njegovim predviđanjima početak ekstremne hladnoće očekuje se u četvrtak, 5. siječnja kada ćemo potpasti pod utjecaj ciklone u južnom Jadranu koji će zbog svoje blizine donositi snijeg u manjim količinama ponajviše južnoj polovici zemlje, prvenstveno centralnom i istočnom dijelu, dok bi na sjeveru bilo manje padalina.

Uz navedeno ekstremnu hladnoću pratit će i jak vjetar, u Hercegovini bura.

U petak navečer će, kaže Sladić, uslijediti razvedravanje u cijeloj BiH i nakon toga ekstremi u temperaturama.

- Vrhunac stiže u noći s petka na subotu kada bi, kako uz razvedravanje, tako i uz snijeg na tlu, ionako niske temperature dodatno pale. U velikom dijelu naše zemlje u prvim satima subote očekuju se ekstremno niske vrijednosti, pa bi stoga u Sarajevu ona mogla varirati između -22 i -23 stupnja, a na planinama taj broj bi mogao lagano skliznuti i ispod -26. Da ne govorimo o Pešterskom platou na kojem se gotovo sigurno može očekivati i do -30 stupnjeva, navodi Sladić.

Prema njegovim prognozama u Hercegovini bi temperature mogle ići i do -12. Iako će subota navečer ponovo donijeti oštre minuse i temperature do -20, u prvim satima subote na nedjelju sa zapada počet će pritjecati nešto topliji zrak koji će do jutra povisiti temperature, bit će osjetno toplije, ali one i dalje će biti relativno niske, pa se u nedjelju ujutro očekuje "vrlo toplih" -9 stupnjeva. Kraj studeni se očekuje u ponedjeljak kada bi temperatura tijekom dana mogla konačno dobiti i pozitivan predznak.

Klimatolozi vlastima preporučuju da u dane kada se predviđaju ekstremno niske temperature proglase crveni meteoalarm i upozore stanovništvo na ekstreme.