U Bosni i Hercegovini zabilježen prvi slučaj svinjske gripe

Za Dnevni avaz potvrdila Jelena Ravlija, šef Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

- U našoj zemlji proteklih dana u nekoliko županija zabilježen je povećan broj bolesti sličnih gripi. Laboratorijski je potvrđeno i prisustvo H1N1 virusa, koji se u sezoni 2009./2010. prvi put pojavio kao virus svinjske gripe - kazala je Ravlija.

Tipovi virusa

Kako tvrdi Ravlija, nakon kratke pauze, ove bi sezone svinjska gripa ponovo mogla imati značajan udio među oboljelima.

- U narednom periodu može se očekivati daljnji porast broja oboljelih, čemu će doprinijeti početak nastave u školama i fakultetima, kao i nizak stupanj cijepljenog stanovništva protiv sezonske gripe - istakla je Ravlija.

S druge strane, epidemiolozi ističu da ove sezone cirkuliraju tri virusa gripe, dva tipa virusa A (H1N1 i H3N2) i virus gripe tip B. Napominju i da ovogodišnje cjepivo sadrži sve sojeve gripe koji su se do sada registrirali kod oboljelih te da još nije kasno za zaštitu stanovništva.

Liječnici upozoravaju da bi se vakcinirati trebale sve osobe starije od 65 godina, kao i kronični bolesnici te imunološki kompromitirane osobe poput oboljelih od raka, odnosno onih koji prolaze teške terapije.

S obzirom na to da je u BiH u ranoj fazi zabilježen prvi slučaj gripe, u ovoj sezoni mogli bismo imati znatno veći broj oboljelih nego u prošloj i pretprošloj godini.

I prema tvrdnjama ljekara, svinjska gripa ponovo bilježi porast u svijetu.

Kobni ishodi

Ovo upozorenje stiže iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koja je prognozu dala na temelju povećanog broja oboljelih od svinjske gripe u svijetu. Prije dva dana na Kosovu je zabilježen prvi slučaj virusa sa smrtonosnim ishodom te po dva u Kini i Poljskoj.

Također, tokom prošlog tjedna više od 200 osoba u Norveškoj zatražilo je medicinsku pomoć zbog pojave simptoma svinjske gripe.

Savjeti i simptomi

Izbjegavati zatvorene prostore gdje boravi mnogo ljudi
Izbjegavati kontakte s osobama koje imaju simptome oboljenja
Često prati ruke
Prekriti nos i usta kod kašlja i kihanja
Kod prvih simptoma odmah potražiti pomoć liječnika
Simptomi kod oboljelih od svinjske gripe su:

Visoka temperatura, iznad 39
Opća slabost
Bolovi u mišićima i zglobovima
Grebanje u grlu
Suh kašalj