U BILEĆI SVI "LUDI" ZA SOLARIMA Imat će ih najviše u Republici Srpskoj

Solari
Ilustracija/Hercegovina.info

Na današnjoj sjednici skupštine općine Bileća jednoglasno je donesena odluka o izradi regulacijskih planova za izgradnju četiri solarne elektrane. Načelnik općine Veselin Vujović ističe da Bileća postaje centar za proizvodnju električne energije putem solara, te dodaje da je Bileća općina u kojoj treba biti izgrađeno najviše solarnih elektrana u RS.

“Danas imamo u proceduri četiri solarne elektrane i jednu vjetroelektranu za koju smo donijeli odluke o pristupanju regulacijskog plana. To je ukupno nešto oko 300 megavata instalirane snage. Mi ćemo normalno dati suglasnost u okviru svih zakonskih mogućnosti da svi oni investitori koji završe koncesiju u Vladi RS, dođu ovdje da investiraju, što je jako pozitivna priča za našu općinu. Radit će naši ljudi i imat će općina od koncesija priliv u proračun općine Bileća”, rekao je za Hercegovina.info Veselin Vujović, načelnik općine Bileća.

Solari

Ova lokalna zajednica već duže vrijeme muku muči sa financijskim dugovima koje je ostavila prethodna vlast SNSD-a iza sebe. Vujović se ipak nada da u Bileću dolaze bolji dani, a osim elektrana od kojih će biti naplaćivana koncesija, u toj općini izdano je preko 100 građevinskih dozvola za takozvane male elektrane koje ne plaćaju koncesiju.

 “Ja mislim da kada budu na mreži i budu proizvodili, da će oko 2 milijuna KM općina imati od koncesije. Ako ništa drugo Bog nam je podario u ovom kamenitom mjestu sunce, tako da mislim da su to ogromni resursi koji sigurno za dvije, tri godine mogu Bileću izvesti na dobar put”.

Iz Ministarstva je ranije navedeno i da će koncesionar nakon izgradnje za svako postrojenje u proračun Republike Srpske plaćati koncesijsku naknadu od 0,0055 KM po kilovat-satu struje, od čega će 95 posto sredstava biti usmjereno u proračun općine Bileća.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.