FOTO  U Bileći pronađen fosil zmije star nekoliko milijuna godina

Bileća zmija fosil
hercegovina.info

Nadaleko je poznato kako je bilećki krš izvor dobrog i kvalitetnog kamena pa se ne treba čuditi što je njegova eksploatacija jedan od osnovnih prihoda stanovnika Bileće.

Gdje ima čistog kamena i klime nalik na mediteransku, zasigurno će i zmije pronaći svoje skrovište.

Takva kombinacija je pronađena prije par dana u Bileći, kada su lokalni kamenorezači, članovi obitelji Denda, iskopali stijenu u kojoj je bio uklesan fosil zmije star nekoliko milijuna godina.

"Razbili smo je po venama i ukazao se ovaj fosil. Koliko je star, to će utvrditi znanost. Preko Zavičajnog kluba "Osvit" smo stupili u kontakt i poslali smo fotografije Institutu u Beogradu i sada čekamo rezultate", kaže za hercegovina.info, Milan Denda, jedan od sudionika u otkrivanju ove neobične pojave.

Denda kaže da se iznenadio pronalaskom ovog fosila i, ma koliko je Bileća bogata ovakvim nalazištima, ovo je prvi put da on nailazi na skamenjene ostatke prapovijesnih gmazova.

Ovo nije prvi put da se na području općine Bileća otkrivaju ovakve iskopine. Neke od poznatih svjetskih muzeja, krase fosilni ostaci pronađeni baš na lokalitetima oko Bileće.

Početkom 20. stoljeća su pronađena tri, od kojih su dva u Beču i jedan u Sarajevu, a u 2016. godini je pronađen još jedan koji se nalazi u Beogradu. U ovoj godini su pronađena dva koja će, nesumnjivo, postati predmet izučavanja svjetskih znanstvenika.

U suštini, znanost je jedina koja bi mogla dati točne informacije o razdoblju iz kojeg datiraju ovi fosili i o vrsti zmija kojoj pripadaju.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.