U BiH ne postoji registriran nijedan poljoprivredni dron koji može nositi težinu. Tko bi napadao Veležov travnjak?

FK Velež travnjak
FK Velež

Brojni mediji uz izjave visokih dužnosnika Veleža prenijeli su vijest o uništenom travnjaku FK Veleža na stadionu Rođeni od strane nepoznatih osoba koje su kombinacijom drona i 'kiseline' izveli diverziju u kasnim noćnim satima. Vijest o uništenom terenu došla je par dana nakon što su navijači Zrinjskog oduzeli transparente navijačima Veleža te se tako revanširali za ono što su navijači Veleža njima oduzeli prije nešto manje od mjesec dana. 

Navijačka događanja u Gradu na Neretvi tjednima su glavna tema onih koji su u to upućeni, ali i onih koji veze nemaju sa sportom, nogometom i navijačkim svijetom pa se tako vjerojatno svakom navijaču iz Mostara bez obzira navijao za mostarske crvene ili bijele digne kosa na glavi od učestalosti korištenih pojmova poput navijačkog kodeksa i uputa za gašenje navijačkih grupa.

Imaju li navijači pravo biti navijači?

Ako bi trebali išta dobro naučiti iz ovih zadnjih navijačkih je možda jedna jedina stvar. Sukobi dvije navijačke grupe i špijunske akcije proteklih tjedana smjestile su napokon navijačke grupe tamo gdje i pripadaju - u navijački svijet. Istina, taj svijet nije uvijek pravedan, u njemu nerijetko ima i kolateralnih žrtava, ali ako je navijačima potrebno dodati međusobni epitet mrzitelja onda će to biti zbog navijačke grupe, kluba, oduzetog transparenta, a ne nacionalizma kako se uvijek Mostar nastoji prikazati. Navijači u Mostaru često nemaju pravo biti samo navijači, mnogima odgovara ipak da se radi o sukobu Hrvata i Bošnjaka što, pokazalo se puno puta, nije istina.

Ali...

Koliko god ofucano zvučalo da je neki određen sukob ili nered zbog izborne godine, uvijek se pojave politički akteri koji bi štogod 'ćuknuli' na tome ili barem probali zbiti redove. Za bh. pojmove demokracije skoro suludo je tvrditi da je nešto upravo zbog izbora jer su izbori svako dvije godine - bilo opći, bilo lokalni. Tako da svaki nered zapravo podliježe izbornoj godini ili u najgorem slučaju za izbore koji će biti dogodine. No, vratimo se na one koji ipak probaju 'ćuknuti' ponešto na navijačkoj svakodnevnici. 

FK Velež trava
FOTO: FK Velež

Mostarski ogranak Stranke demokratske akcije tako se zabrinuo za sigurnost na mostarskim ulicama pa je apelirao na MUP HNŽ da je posljednjim događanja narušena sigurnosna situacija u Mostaru, pri čemu se obični građani osjećaju nesigurno i nezaštićeno od strane onih koji su zaduženi za čuvanje reda i sigurnosti. Treba li napominjati da je SDA upravo glavni sukreator političke scene, života i sigurnosti Mostaraca od rata pa do dana današnjeg, a na istaknutim pozicijama poput zamjenika komesara MUP-a je upravo njihov kadar?

Upad i prepad Nerina Dizdara

Federalni ministar Nerin Dizdar iz Stoca ukazao se među prvima na stadionu Veleža kako bi objelodanio napad u 'pola bijela' dana iako su iz Veleža napad dronovima prijavili u kasnim večernjim satima. Dizdar se očigledno nije ni potrudio razaznati što se zaista dogodilo, a naglasio je i da je navodna kiselina raspršena po cijelom stadionu iako su iz kluba tvrdili da se radi o liniji dužine 15 metara. Izjave jednog visokog dužnosnika koji bi trebao biti u službi svih građana Federacije zasigurno neće pridonijeti stabilizaciji odnosa, a ako njegov istup ne spada pod navijačke budući da još rezultata nikakve istrage nema, niti ikakvih detalja, možemo govoriti o prepadu federalnog ministra za raseljene osobe.

Nogometni travnjak - najbezbolnija (auto)diverzija

Tereni nogometnih klubova često se nalaze na udaru nezadovoljstva. U našim krugovima najčešće novinske stupce puni poljudski travnjak koji je prije 20-ak godina poslužio da bi navijači kopali grobove svojim igračima nakon loših partija, pa do famozne svastike za koju se ni do danas ne zna tko je crtao, kome je koristila i koja je krajnja svrha tog showbizz čina. Nemoguće je negirati da Veležov travnjak koji je vjerojatno najbolji u ligi po sebi ima neke neobične žute šare, ali je isto pitanje na koji način bi se utvrdilo da je to uradio dron čija je jedina autentičnost snimka na kojoj dron 'pali duga svjetla' i tapka u mraku, a još više da bi to uradili navijači Zrinjskog? 

Cijela javnost je uznemirena i dignuta na najvišu razinu zabrinutosti te se opet bez ikakvog dokaza politikanstvom polarizira grad na 'naše' i 'njihove'. Treba napomenuti još jednom da je službena istraga u tijeku, a iz MUP-a također nemaju nikakvih informacija i novosti o događaju, kao i to da još nitko ne zna o kakvoj kiselini je riječ.

FK Velež trava
FOTO: FK Velež

Odgovara li Veležu da ne igra na svom terenu do kraja sezone?

Nedavni neredi na derbiju Zrinjskog i Veleža nakon što su navijači Veleža prethodno oduzeli transparente navijačima Zrinjskog pokazali su da su klubovi uglavnom nemoćni pred domaćim navijačima u ovakvim vrućim situacijama. Velež do kraja sezone na svom stadionu ima samo još jednu utakmicu protiv GOŠK-a koja će se odigrati 19. svibnja, a zasigurno da ovakva delikatna situacija s oduzetim transparentima njihovim najvatrenijim navijačima ne ide u prilog cijeloj situaciji. Tako je predsjednik Veleža jučer pred političkom vizitom iz SDA i SDP odokativnom procjenom potvrdio kako Velež zbog uništenog travnjaka na svom stadionu neće igrati narednih 15 dana, iako javnost još ne zna koja je i kakva kemikalija u pitanju i je li terenu potrebno kraće ili duže vrijeme oporavka.

U BiH nije registriran nijedan poljoprivredni dron

Mnogi se pitaju kako izgledaju dronovi koji bi mogli prskati teren, a na internetu je moguće pronaći one koji služe u tu svrhu. Jedino poljoprivredni dronovi mogu nositi određenu težinu, no njihove cijene su vrtoglave pa najobičniji DJI Agras modeli koštaju preko 10 tisuća eura. Kako saznaje hercegovina.info u Bosni i Hercegovini ne postoji niti jedan registriran poljoprivredni dron koji bi služio za prskanje. Obični dronovi koje susrećemo imaju funkciju isključivo za fotografiranje i snimanje.

Dronovi

Dronovi

 

Nejasno je i koji bi bili motivi napada. Ako računamo na činjenicu da navijači Zrinjskog, u koje je uperena meta napada, imaju dovoljno razloga za radost i bez napada na zelene površine, a i da u navijačkom svijetu nije previše popularno uništavati travnjake očito će ostati mnogi upitnici u zraku dok ne dobijemo službene rezultate istrage.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.