U BiH ima 5,4 posto nepismenih osoba

Ona navodi da je, prema posljednjem popisu stanovništva, koji je rađen 1991. godine, u BiH bilo nepismeno 9,9 posto stanovništva.

"Poražavajuće stanje - kada je riječ o osnovnom, a i daljem obrazovanju - posljedica je loših materijalnih i socijalnih uvjeta i udaljenosti škola, naročito u ruralnim područjima.

Problem je i loš prijevoz do škola, kao i nedostatak škola za osobe sa posebnim potrebama", precizirala je Bera u izjavi Srni, povodom 8. rujna - Međunarodnog dana pismenosti.

Prema njenim riječima, gotovo 57 posto siromašnih stanovnika BiH čine osobe koje nakon završetka osnovne škole nisu nastavile obrazovanje.

Bera ističe da su materijalne prilike presudan faktor u obrazovanju i navodi podatak da čak 43 posto djece iz siromašnih obitelji ne upisuje srednju školu, za razliku od 23 posto djece iz imućnijih obitelji.

(Ne)pismenost odraslih osoba danas je jedna od glavnih tema i u razvijenim zemljama Europe, jer globalizacija svjetske ekonomije zahtijeva pismene radnike, odnosno obučenu i obrazovanu radnu snagu.

"Što se tiče zemalja regije - Srbija ima više od 1,3 miliona nepismenih, odnosno onih koji nemaju završenu osnovnu školu.

"U usporedbi sa ostalim zemljama, Albanija ima manji broj nepismenog stanovništva - 1,3 posto, u Hrvatskoj taj procenat iznosi 1,9, a u Sloveniji jedan posto", istakla je Bera.