U BiH nepismeno čak 2,82 posto stanovništva

nepismenost, nepismenost, pismenost

... pozvalo institucije, organizacije i inicijative da doprinesu promociji opismenjivanja i oplemenjivanja bh. stanovništva, piše Večernji list BiH.

Razvoj vještina

Pozdravlja svaku plemenitu akciju usmjerenu na razvoj vještina stanovništva potrebnih za ulazak na suvremeno tržište rada. U Bosni i Hercegovini je, prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prema popisu iz 2013. godine, 2,82 posto od ukupnog broja stanovnika nepismeno.

S druge strane, milijuni nezaposlenih sa završenim formalnim obrazovanjem nisu u mogućnosti pronaći pristojan posao zbog nedostatka osnovnih vještina potrebnih na tržištu rada. Provedena anketa o radnoj snazi u 2018. godini pokazala je kako je stopa nezaposlenosti 18,4 posto (17,2 posto za muškarce i 20,3 posto za žene), a najviša je među osobama od 15 do 24 godine te je iznosila 38,8 posto (35,4 posto za muškarce i 45,5 posto za žene).

Obrazovanje luksuz

- Navedeni podaci upućuju na značaj potrebe za obrazovanjem i obukom odraslih te uspostavljanjem sustava obrazovanja i obuke koji bi omogućio razvoj obrazovane, visokokvalificirane, mobilne i kompetitivne radne snage - priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Međunarodni dan pismenosti s ovogodišnjom temom "Pismenost i razvoj vještina" obilježava se u svrhu promocije značaja učenja i pismenosti te nas podsjeća na činjenicu kako je oko 781 milijun ljudi diljem svijeta nepismen. Porazna je činjenica da dvije trećine nepismenog svjetskog stanovništva čine žene i djevojčice.

U mnogim dijelovima svijeta osnovno obrazovanje i dalje predstavlja luksuz do kojeg postoje brojne prepreke, navedeno je u priopćenju Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.