U 70. GODINI Preminuo je ugledni bosanskohercegovački akademik i profesor

Dževad Karahasan crno bijelo
Hercegovina.info

Preminuo je Dževad Karahasan (70), objavili su njemački mediji. Ovaj veliki književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku sa opakom bolešću.

Bolest s kojom bitku vodi više od dvije godine, nažalost, uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih liječnika nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja, prenosi Klix.

"Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih europskih autora, preminuo je. Kako je priopćila njegova obitelj, preminuo je u 70. godini", javlja Kleine Zeitung.

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu (današnji Tomislavgarad) 1953. godine. U rodnom je gradu završio osnovno i gimnazijsko školovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studij komparativne književnosti i teatrologije, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dugi niz godina sudjelovao je u uređivanju sarajevske revije za kulturna pitanje 'Odjek'.

Rat u BiH 1992. godine zatekao ga je na mjestu profesora, kasnije dekana Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Redovni je profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta Sarajevo, gostujući profesor na sveučilištima u Salzburgu, Innsbrucku, Berlinu (Humboldt-Universitaet) i Baselu, stipendist DAAD Berlin, pisar (Stadtschreiber) grada Graza, fellow na Wissenschaftskolleg zu Berlin, lektor za bosanski, hrvatski i srpski jezik na Slavistici Georg-August sveučilišta Gottingen.

Bio je glavni urednik časopisa za teoriju i kritiku umjetnosti Izraz u Sarajevu, zatim, selektor, predsjednik ili član žirija uglednih teatarskih festivala. Objavio je više od stotinu stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama o raznim autorima i teorijskim problemima drame, teatra i prozne književnosti. Eseje, pripovijetke i studije objavljivao u gotovo svim uglednim europskim časopisima u Sarajevu, Berlinu, Rimu, Parizu, Londonu, Pragu i drugdje.

Knjige su mu prevedene na više od petnaest jezika. Dobio je više nagrada za svoj književni rad. Za 'Istočni divan' je 1990. dobio Nagradu za jugoslavenski roman godine. Pisao je drame, romane, pripovjetke, eseje, povijest i kritiku teatra i sudjelovao kao kazališni redatelj. Njegovi kazališni komadi igraju se u kazalištima širom svijeta.

Njegove brojne kolege i prijatelji se opraštaju emotivnim porukama. Među njima su redatelji Danis Tanović, Dino Mustafić, glumac Nermin Tulić, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.