Tzv. Vlada FBiH za tri mjeseca imenovala 235 dužnosnika!

sporazum, Hrvatska, BIH, Vlada, Federacija BIH, federacija, imovina, emil vlajki, Vlada, prodaja, vlast, BIH, vlast, BIH, vlast, BIH, Vlada Federacije, platformaši, platformaši, smjene, SDP BIH, BIH, majorizacija, matija šerić, BIH
Zbog ovako ekspresnog preuzimanja kontrole nad, pogotovo, najprofitabilnijim kompanijama u vlasništvu države, vladajuća koalicija platformaša sve češće se suočava s kritikama javnosti i opozicije.

Službenici i savjetnici

Posebno osude dolaze zbog činjenice da se među novoimenovanim kadrovima nalazi više stranački podobnih nego stručnih ljudi, a nova vlast pokazala je da joj nije stran ni nepotizam, odnosno postavljanje kadrova po rođačkoj liniji.

To je potvrđeno čak i u javnim istupima nekih od čelnika vladajuće SDP - SDA - NSRzB - HSP koalicije.

Zbog toga su dali i dobar šlagvort opoziciji te svojim najljućim protivnicima u liku dva HDZ-a da ih, svako malo, prozivaju i traže podatke o razlozima smjena, argumentiranosti novih imenovanja, posebno onih skrivenih od javnosti, poput dovođenja novih državnih službenika i savjetnika u svoje federalne kabinete.

Imena savjetnika nisu javna, ali očekuje se da ih Vlada uskoro otkrije, zbog obveze da odgovori na postavljena zastupnička pitanja, a u vezi s tim odgovor je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zatražilo više zastupnika HDZ-a BiH.

Naknade za članstva

"Dnevni avaz" ovom prilikom objavljuje svih 235 do sada poznatih kadrovskih rješenja koje je za svog tromjesečnog mandata izvršila Vlada Nermina Nikšića, od prve do posljednje do sada održane sjednice.

S obzirom na to da je među njima mnogo imenovanih u različita radna tijela, vrijedi spomenuti da se, primjerice, članstvo u jednom povjerenstvu plaća 350 KM, dok član Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH ima naknadu od 500 KM mjesečno, a članstva u nadzornim (NO) i upravnim odborima (UO) javnih poduzeća plaćaju se, uglavnom, u rasponu od 500 do 1.000 KM mjesečno.

Desnica Radivojević imenovan je za predsjednika, a Zoran Mikulić, Adil Osmanović, Vjekoslav Čamber, Rusmir Mesihović, Sanjin Halimović, Ismet Trumić, Sanela Jakupović i Željko Silađi za članove Administrativnog povjerenstva Vlade FBiH.

Povjerenstvo za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade i njihovih savjetnika čine Damir Mašić (predsjednik), Predrag Kurteš, Salmir Kaplan, Branka Đurić i Milorad Bahilj.

Za Vladine članove Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH imenovani su premijer Nermin Nikšić te resorni ministri Ante Krajina, Erdal Trhulj, Enver Bijedić, Jerko Ivanković Lijanović, Vjekoslav Čamber i Zukan Helez.

31. ožujka - Fondacija

Vlada imenovala Miru Petrovića umjesto Hadžema Hajdarevića za privremenog predsjednika UO Fondacije za bibliotečku djelatnost.

7. travnja - "Autoceste Federacije"

Amarildo Mulić imenovan za ravnatelja Nacionalnog parka "Una" Bihać. Data saglasnost da Ensad Karić bude v. d. direktora "Autocesta Federacije" Mostar.

Vjekoslav Čamber imenovan za predsjednika, a Omer Korjenić i Mirsada Poturković za članove NO Projekta podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanja (SSNEP) u FBiH. Amela Mikulić, Snježana Kapić, Izet Mehinagić, Dženana Avdić, Šaban Kadirić, Bakir Arslanagić i Mihad Hajro imenovani za članove Interresorne radne grupe za sagledavanje štetnih posljedica po gospodarska društva koje su nastale i koje će nastati zbog sukoba u Libiji.

Na istoj sjednici donesena je odluka o raspisivanju konkursa za izbor novog ravnatelja Službe za zajedničke poslove FBiH umjesto Harisa Ihtijarevića, ali je na posljednjem zasjedanju 21. lipnja Vlada natječaj poništila. Kako saznaje Dnevni avaz, razlog je što on nije bio objavljen na internetskoj stranici Agencije za državnu službu FBiH, pa su stigle tri žalbe potencijalnih kandidata koji su zbog toga, navodno, propustili priliku prijaviti se.

Treba napomenuti da je zbog čekanja na provedbe procedura natječaja većina kadrovskih odluka Vlade okvalificirana kao privremene, ali u izvršnoj vlasti ne kriju da će one ostati takve i nakon natječaja na kojima će, uglavnom, "proći privremeno imenovani".

14. travnja - Konjički "Igman"

Na čelo konjičkog "Igmana" postavljen Džahid Muratbegović. Umjesto Jasmina Buče, u ekspertnu Radnu grupu za izradu kartografske dokumentacije za potrebe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova imenovana Asifa Vrabac.

18. travnja - Dvije radne grupe

Oformljene dvije radne grupe, i to za praćenje stanja i prijedlog mjera u vezi s vojnim stanovima (Sanela Jakubović, Fatima Hadžibegić, August Jančik, Željko Silađi i Meliha Mujezinović-Katana) i za analizu stanja i prijedlog mjera za primopredaju poslovnih prostora u zgradi Geodetskog zavoda (Ismet Trumić, Ramiz Mehaković i Sanela Jakubović).

21. travnja - Zatraženi mandati

Vlada FBiH pozvala sve rukovoditelje koje imenuje ili za čije imenovanje daje suglasnost da provjere imaju li njeno povjerenje. Zaključak nije obvezujući, s obzirom na to da Vlada nije imala zakonsko uporište dužnosnike natjerati da daju mandate na raspolaganje. Posljednjih dana suočava se i s ponovnim miješanjem OHR-a u Vladin pokušaj smjene nelegalnih ravnatelja poput 11-godišnjeg čelnika Financijske policije FBiH Zufera Derviševića.

4. svibnja - "Elektroprivreda BiH" i "Terminali Federacije"

Vlada imenovala članove NO "Elektroprivrede BiH" (EPBiH): Enver Agić, Jakub Dinarević, Kemal Sikirić, Bahrija Šarić i Sanel Buljubašić. Među njima je bio i Izudin Kapetanović, ali je nekoliko dana kasnije odustao od članstva.

U NO "Terminala Federacije" Sarajevo ušli su: Rifat Fetić, Hermedin Zornić, Dževad Haznadar, Milan Dmitrović i Zvonko Šušnjar (šura predsjednika HSP-a Zvonka Jurišića).

U Povjerenstvo za izbor članova Nadzornog odbora "Autocesta FBiH" umjesto Timura Numića imenovan Faris Abaspahić.

5. svibnja - HT Mostar

U NO Hrvatskih telekomunikacija (HT) Mostar imenovani: Anto Krešić (predsjednik), Zoran Zekić, Ivan Tabak, Eso Pobrić, Damir Leko i Dragi Žujo (članovi).

U Povjerenstvo za kontrolu izvršenja obveza iz Ugovora o zajedničkom ulaganju između zavidovićke "Krivaje" i "Ferimpeksa" ušli Anto Petrić, Edim Kasumović i Samir Selimović.

Zehra Novo-Omanović, Enisa Teskeredžić, Gordana Vojvodić, Esher Kubat i Ivan Matešić imenovani u Radnu grupu za izradu Prijedloga zakona koji bi obuhvatio sve uredbe koje reguliraju povoljnije umirovljenje.

11. svibnja - "BH Airlines"

Za članove Foruma za razvoj i promociju poduzetništva u BiH imenovani Sanjin Halimović i Jozo Bejić.

Za predsjednika UO Fondacije za bibliotečku djelatnost postavljen Nedžad Ibrišimović.

U Povjerenstvo za izbor ravnatelja, članova UO i NO Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja ušli Dobrica Jonjić, Zehra Novo-Omanović, Veselinka Marjanović, Snježana Bodnaruk i Mate Lončar.

Venan Hadžiselimović imenovan za člana NO sarajevskog "Energopetrola", a Safet Berbić NO "ArcelorMittala" Zenica, dok je Mirko Bošnjak ovlašten da sljedeću godinu u svojstvu punomoćnika zastupa Federaciju BiH na skupštinama "Mittala".

Vlada dala suglasnost na izmjenu Ugovora o usklađivanju osnivačkog akta "BH Airlinesa", čime je za ravnatelja te kompanije imenovan Turčin Altan Buyuk Yilmaz.

25. svibnja - Razvojna banka FBiH

Vlada u službi Skupštine Razvojne banke (RB) FBiH za predsjednika NO ove financijske institucije imenovala Ivana Šakotu (zet obitelji Ivanković Lijanović koja predvodi NSRzB). Članovi NO RB-a postali su: Mirna Čomić, Aid Berbić, Mirjana Bandić-Glavaš, Senad Softić, Mirsad Novalić i Katica Vranjković.

25. svibnja - EPBiH, bolnice i "BH Telecom"

Za prvog čovjeka EPBiH postavljen Elvedin Grabovica.

Za izvršne ravnatelje u "BH Telecomu" imenovani Hamdo Katica za razvoj poslovanja te Bakir Ćelosmanović za pravne poslove i upravljanje organizacijom i ljudskim resursima. Do ponovne provedbe procedure natječaja za izbor izvršnih ravnatelja za tehnologiju i razvoj servisa i za ekonomske financijske poslove u "BH Telecomu" za vršitelje dužnosti tih funkcija imenovani Elvidin Kovač i Aida Štajnbauer.

U UO Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ušli: Muhamed Gribajčević, Haris Tanović, Ljubica Todorović, Nenad Vanis, Jasenka Herceg, Mustafa Hiroš, Enra Suljić, Maja Banjin, Senad Muminović, Mirsad Šaranović i Tonka Matović. Za članove NO KCUS-a izabrani: Mirza Dilić, Midhat Kulo i Vanja Kenjić.

U NO Kliničke bolnice Mostar imenovani: Snježana Dropuljić, Saša Marić i Maja Ostojić. Za predsjednika Upravnog vijeća Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH izabrana je Branka Lovrinović, a za članove Ivica Knezović, Anto Petrić, Sandra Vegar, Haša Begić, Alija Begović, Enes Karabeg, Bahrija Umihanić, Anka Rajić i Draško Krišto (predstavnici deset županija) te Snježana Bondaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva.

30. svibnja - Opet "BH Telecom"

Imenovani članovi NO "BH Telecoma" u sastavu: Kadrija Hodžić, Branko Romić, Kemal Kačapor, Vjekoslav lvanković, Ševal Kovačević i Mugdim Mandžuka.

U Povjerenstvo za provođenje postupka izbora kandidata za jednog člana NO "ArcelorMittala" ispred FBiH imenovani Stipe Buljan, Edina Zukić, Mirsada Jahić, Jasmina Pašić i Marinko Bošnjak.

U Pregovarački tim za utvrđivanje Aneksa ugovora o udjelu "BH Steel Željezare" Zenica putem uvećanja kapitala i prijenosa dijelova "Mittal Steel" umjesto Osmana Ganića imenovan Ilijaz Čamdžić.

Izabran je i novi petočlani NO "Cesta Federacije BiH" Sarajevo: Zijad Požegić, Miroslav Galić, Amadeo Mandić, Marko Musić i Ranko Krneta.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović predložen je na sjednici Vlade FBiH za poziciju člana UO Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari spomen- obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine. Prijedlog je dostavljen Vijeću ministara BiH na potvrđivanje.


7. lipnja - Ministri u UO

U UO Fondacije za održivi razvoj na period od četiri godine ušli ministri: Ante Krajina (predsjednik), Samir Kaplan, Vjekoslav Čamber, Adil Osmanović, Jerko Ivanković-Lijanović, Desnica Radivojević i Sanjin Halimović.

U UO Projekta razvoja ruralnog poduzetništva i Projekta poboljšanja životnih uvjeta na selu Vlada je imenovala ministre Jerka Ivankovića Lijanovića, Adila Osmanovića, Milorada Bahilja, Antu Krajinu i Branku Đurić.

Za predsjedajućeg NO Federalnog zavoda PIO/MIO imenovan Džihad Berbić. U novi NO "Cesta" ušli Amer Zagorčić, Miroslav Galić i Zlatko Tomić.

Također, smijenjen Enver Alibegović s dužnosti glavnog ravnatelja "Pretisa" Vogošća, a umjesto njega imenovan Hajrudin Pezo.

Za v. d. ravnatelja KTK Visoko izabran Senad Sefić. U novi NO "BH Pošta" imenovani: Suad Mahmutović, Tarik Nuhanović, Safet Trakić, Zoran Marković, Miralem Karić, Adil Spiljak i Dragan Rajić.

14. lipnja - "Terminali", EPBiH i FDS

S mjesta ravnatelja "Terminala Federacije" razriješen Ibrahim Bećirbegović (na osobni zahtjev), a imenovan Rasim Kadić, dok je smijenjen izvršni ravnatelj za tehniku i procese u toj kompaniji Tihomir Kožul, a umjesto njega postavljen Željko Nuić.

Vlada dala suglasnost za sporazumno razrješenje šest dosadašnjih izvršnih ravnatelja - članova Uprave EPBiH, a umjesto njih imenovani novi izvršni ravnatelji: Mirsad Šabanović (za snabdijevanje i trgovinu), Senad Sarajlić (za proizvodnju), Mensura Zuka (za pravne i kadrovske poslove), Amil Kamenica (za kapitalne investicije), Edin Mujagić (za ekonomske poslove) i Admir Andelija (za distribuciju).

Za članove NO Fabrike duhana Sarajevo (FDS) imenovani Reuf Bajrović (savjetnik predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije), te Dževad Mahmutović, Mirsad Turković, Miroslav Prusina i Murat Ramadanović.

U Povjerenstvo SFOR-a za rješavanje zahtjeva za odštetu, umjesto Pere Zelića, imenovan Zdenko Eterović. Imenovano i Povjerenstvo za izradu radne verzije Zakona o prijevozu opasnih materija u sastavu: Medina Kočan (predsjednik), Dragan Mioković, Ismet Briga, Suad Smajlović, Željko Matoc, Milenko Lepušina (članovi) i Samir Čolak (stručno lice).

U Povjerenstvu koje će raspisati novi natječaj za izbor predsjednika i članova UO Direkcije za upravljanje pasivnim podbilansom poduzeća i banaka imenovani: Faris Mahmutćehajić, Nedžad Numić, Ivan Matešić, Haris Abaspahić i Žarko Karakić.

21. lipnja - "Ginex", "Igman", Binas"...

Za članove NO "Elektroprivrede HZHB" Mostar postavljeni: Midhat Arpadžić, Ervin Vrdoljak, Marijan Bunoza, Živko Marić, Damir Leko i Marinko Ivanković.

Suglasnost je data i na imenovanje tri člana NO "Željezare" Zenica: Munib Husejnagić, Dževad Telalović i dr. Anita Ivanković, zatim NO sarajevskog "Unisa": Emir Selimović, prof. dr. Sead Dizdarević i Esad Čengić.

U NO KTK Visoko ulaze Sead Mušinbegović i Edina Hasečić, a Remontnog zavoda Travnik Enes Zukić i Robert Mešeg.

U NO preduzeća BNT -Tvornica mašina i hidraulike Novi Travnik imenovani su Besim Belegić i Dževad Bečiragić, a vogošćanskog "Pretisa" Šaćir Herić i Aziz Mujezinović.

Na upražnjene pozicije u NO goraždanskog "UNIS Ginexa" imenovani su Esad Hurić i Hajrudin Grabovica, konjičkog "Igmana" Haris Alispahić i Suad Golubić, bugojanskog "Binasa" Muhamed Sejfić i Ibrahim Begović. U NO "Vitezita" ušli su Ivo Taraba, Muhamed Rebihić i Višnja Stanić Šakota, Tehničko-remontnog zavoda Hadžići mr. Enver Mujezinović i Hamid Dupovac, a sarajevskog "Energoinvesta" Nijaz Alispahić, Željko Varunek, Rešad Pašić i Mersad Ramović.

U NO zavidovićke "Krivaje" imenovani su Juso Omerašević, prof. dr. lzet Horman i Vildan Hajić, a Rudnika mrkog uglja Banovići Admir Alispahić i mr. sc. Emin Haračić.

Imenovan je i novi NO Međunarodnog aerodroma Sarajevo: Omer Kulić, Kemal Muhić, Emir Hadžimuratović, Adnan Kapetanović i Bećir Šejtanić.

Vlada je, kako je priopćila s posljednje sjednjice, istog dana imenovala i članove Projektnog koordinacionog odbora Projekta podrške mrežama socijalne sigurnosti i zapošljavanja (SSNESP) u sastavu: Vjekoslav Čamber, Omer Korjenić i Mirsada Poturković. Njihov zadatak je "koordiniranje projektnih aktivnosti između FBiH i RS".

U Povjerenstvu za raspisivanju natječaja za izbor kandidata iz reda hrvatskog naroda za člana Regulatornog povjerenstva za električnu energiju u FBiH (FERK) imenovani su: Amira Pintul, Marinko Bošnjak, Jasmina Pašić, Darko Pranjić i Nedžad Numić.

Dnevni avaz