TVRTKA DUGUJE MILIJUNE Vlasniku tržnog centra u BiH prijeti zapljena imovine

Al Shiddi SCC
Avaz

Prije nekoliko dana objavljena je informacija kako je propala domaća kompanija Fly Bosnia ostala dužna oko 3,5 milijuna KM na ime PDV-a Upravi za neizravno oporezivanje (UNO BiH).

Osim toga, ova kompanija nalazi se i na popisu najvećih dužnika Porezne uprave Federacije BiH kojoj duguje oko 1,5 milijuna KM. Problem je u tome što je kompanija bankrotirala i naizgled nema načina da država namiri svoja potraživanja.

No, kako saznaje BiznisInfo.ba, dug za PDV bi se mogao naplatiti iz osobnih sredstava vlasnika i direktora ove kompanije. Ovo je potvrđeno iz UNO-a.

Podsjetimo kako su osnivači ove propale aviokompanije predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije, Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi. Za pretpostaviti je da je sam Al Shiddi bio glavni investitor. No, on je prepustio većinski udio Skenderović koja je sada vlasnica 70 posto kapitala, dok je on zadržao 30 posto.

Al Shiddi je vlasnik Sarajevo City Centera, najvećeg tržnog centra u glavnom gradu BiH.

Kako je rečeno iz Uprave za neizravno oporezivanje za BiznisInfo, uvidom u predmet Fly Bosnia d.o.o., Vrbanja 1, Sarajevo utvrđeno je kako je nad istim proveden cjelokupni postupak prinudne naplate za glavnog dužnika.

''Obveznik je blokiran nakon provjere stanja na bankovnima računima, na kojima nisu nađena sredstva. Nadalje, u postupku prinudne naplate nakon izvršenih provjera utvrđeno je da dužnik Fly Bosnia nema postojeće imovine na osnovu koje bi se mogao naplatiti dug prema UNO BiH'', rečeno je za BiznisInfo.ba.

U međuvremenu je pokrenut prethodni postupak po Rješenju Općinskog suda u Sarajevu, a Grupa za prinudnu naplatu RC Sarajevo uredno je obavijestila sud o ukupnom iznosu duga obveznika od 3.327.369 KM na dan 25. listopada 2023. godine.

''Na dan 22. svibnja 2024. godine uvidom u e-karticu obveznika Fly Bosnia d.o.o. ukupan dug  iznosi 3.512.593 KM, od čega je glavni dug u iznosu od 2.205.041 KM, teret prinude u iznosu od 110.252 KM, te zatezne kamate u iznosu od 1.197.299 KM'', kazali su iz UNO-a.

Pojašnjeno je i kako se postupa u ovakvim slučajevima, dakle kada sama kompanija koja je dužnik nema novca da vrati dug.

''Kad se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika (u ovom slučaju poduzete su sve mjere prinudne naplate od glavnog dužnika, te ustanovljeno da nema imovine) pokreće se ispitivanje osnovanosti donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača ili direktora pravne osobe, čime se osnivač/direktor tim rješenjem (ako se ustanovi da je isti bio odgovoran) terete za dug glavnog dužnika'', kazali su iz UNO-a.

Taj je proces u ovom slučaju već pokrenut.

''Proces ispitivanja osnovanosti donošenja pojedinačne i solidarne odgovornosti osnivača/direktora je u tijeku'', rečeno je za BiznisInfo.ba iz UNO-a.