TUŽNE BROJKE Znate li koliko je medicinara iz BiH otišlo u Njemačku

doktor ode u  njemačku

U 2023. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 400 medicinskih radnika u Njemačkoj.

Koliko je situacija dramatična pokazuje podatak Agencije – samo u razdoblju od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja iz BiH.

U 2023. godini Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 400 medicinskih radnika u Njemačkoj. Godinu dana ranije taj broj je bio 533.A još godinu dana ranije, 2021.,  u Njemačkoj je  zaposleno 487 medicinara, prenosi Buka.

Ovo su podaci samo jedne institucije koje posreduju u zapošljavanju medicinskih sestara i tehničara inozemstvu, i koja ne raspolaže podacima koliko im se pridružilo liječnika, jer se Sporazum o zapošljavanju radnika između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom.

Koliko je situacija dramatična pokazuje još jedan podatak agencije – samo u razdoblju od 7 godina, od 2013. do 2020. godine, u Njemačku je otišlo raditi 5.858 medicinskih radnika i njegovatelja!

Kako za BUKU kažu u agenciji i tijekom ove godine je planiran nastavak posredovanja u zapošljavanju u ovoj državi. Rekli su nam i da je za Njemačku je i dalje minimalna garantirana bruto naknada 2.200 eura s tim što većina ugovora naših medicinara dolazi na više iznose i to između 2.400-2.500 eura.

Nažalost, točna evidencija liječnika koji su napustili BiH ne postoji, međutim, ilustracije radi navedimo da podatke Liječničke komore FBiH, koji kažu da je više od 100 liječnika s područja ovog entiteta samo u 2022. godini zatražilo ispis iz komore radi odlaska u Hrvatsku, Njemačku i zemlje Arapskog poluotoka.

2018. to je zatražilo 267 doktora, a godinu ranije čak 362 liječnika s područja FBiH su otišla u neku drugu zemlju.

Da je situacija loša potvrđuju i posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije koja kažu da najmanji broj liječnika u odnosu na broj stanovnika na razini države imaju Albanija i Bosna i Hercegovina. Tako u Albaniji na 100.000 dolazi 120 liječnika, što je najlošiji omjer u cijeloj Europi, dok u Bosni i Hercegovini na 100.000 stanovnika dolazi 160 liječnika. Usporedbe radi prosjek EU je 362 liječnika na 100.000 stanovnika.

U istraživanju koje je BUKA provela u godini prije pandemije bolnice u BiH su vapile za anesteziolozima, kirurzima, patolozima, radiolozima, pedijatrima i psihijatrima, zbog čega se nerijetko događalo da su pacijenti u kliničkim centrima koji djeluju u BiH mjesecima morali čekati na specijalističke preglede.

Situacija ni sada nije bolja.

U Berkovićima, maloj općini u  na jugu zemlje sa oko 2.700 stanovnika, trenutno je stalno zaposlen samo jedan liječnik. Drugi u Dom zdravlja dolazi kao ispomoć iz bolnice u Trebinju. Pokušavaju, nudeći bolje uvjete – plaću od 3.000 KM i besplatan smještaj, pronaći barem još jednog liječnika.