TUŽNA OBLJETNICA ZLOČINA U TRUSINI Milki Drljo ubijeni su suprug, sin i još devet članova obitelji

Trusina
N1

Danas se obilježava 30. godišnjica od zločina nad Hrvatima u selu Trusina.

Milki Drljo prije 30 godina u Trusini ubijeni su suprug Andrija, sin Ivan i još sedam članova obitelji, uključujući djevera i sestričnu. Svaka godišnjica za nju je vrlo teška i emotivna, pa je kaže svaki 16. travanj za nju najteži dan u godini.

“Prije 30 godina izgubila sam muža i sina i još devetero Drlja. Mužu je bilo 46 godina, sinu 22. Granate su počele padati, mi smo bili zarobljeni pa su nas u kući ugonili , izgonili da nas strijeljaju. Isti dan su Ahmići i Trusina, a Trusina se uopće ne spominje koliko Ahmići, a zločin je zločin”, kazala je Milka Drljo, piše N1.

Kod spomen obilježja, danas su položeni vijenci i upaljene svijeće. Vijence su položili članovi porodica, rodbina , prijatelji ubijenih, delegacija HNS-a, te brojne druge organizacije i udruženja.

O važnosti obilježavanja ove godišnjice u selu Trusina u kojem ubijeno 15 civila i pripadnika HVO-a govorio je Marko Romić ispred Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, poručivši da Trusina treba biti opomena da se više nikad i nigdje ne dogodi zločin.

“Danas je tužna 30 obljetnica zločina koji se ovdje dogodio. Važno je da očuvamo sjećanje i ovo se nigdje ne bi smjelo dogoditi , treba da razmišljamo na koji način urediti život i međusobne odnose tako da se takva zla nikad vise ne ponove”, poručio je Romić.

Predsjedavajući Doma naroda federalnog parlamenta Tomislav Martinović kazao je da ovo nekažnjeni zločin, te je pozvao nadležne institucije da konačno riješe ovaj slučaj i da se počinitelji pronađu.

“Koristim priliku da u ime obitelji ubijenih i u ime žrtava zatražim da riješe ovaj slučaj, da pronađu počinitelje kako bi žrtve počivale u miru”, izjavio je Martinović.

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene Armije BiH “Zulfikar”.

Za taj zločin pred Sudom BiH pravomoćno su osuđeni Edin Džeko na 13 godina, Rasema Handanović na pet i pol te Mensur Memić na deset godina zatvora.

Optuženi su i Nedžad Hodžić na 12 i Nihad Bojadžić na 15 godina zatvora.

Dževad Salčin i Senad Hakalović pravomoćno su oslobođeni odgovornosti za zločine.

Za zločin u Trusini optužen je i Zulfikar Ališpago, ali je zbog njegovog zdravstvenog stanja suđenje bilo prekinuto.