Tužiteljstvo RS istražuje Zoru Vidović i Milu Radišića

Zora Vidović,Mile Radišić,Tužiteljstvo RS
Capital.ba

Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organiziranog i najtežih oblika gospodarskog kriminala Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske od jučer provjerava navode kaznene prijave protiv ministrice financija Zore Vidović i vlasnika tvrtke “Grand trade” Milu Radišića, piše Capital.

Oni se terete, skupa s još pet osoba, kao kriminalna grupa za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, trgovinu utjecajem, neizvršavanje sudske odluke, zaključenje štetnog ugovora, zloupotrebu u postupku javne nabavke i davanje mita.

Uz Vidović i Radišića, ovom kaznenom prijavom, koja je prije mjesec dana stigla u Tužiteljstvo BiH, a proslijeđena je u RJT Republike Srpske tek nakon što je Capital poslao pitanja, za navedena kaznena djela terete se i Radišićevi sinovi i suvlasnici tvrtke “Senet” Srećko i Renato.

U prijavi se iznose i optužbe protiv direktora „Lutrije RS“ Gorana Šaule, kao ranijeg predsjednika komisije za izbor strateškog partnera, koji je zatim postao direktor EVL-a i na kraju „Lutrije“, Slobodanke Popović, pomoćnice ministrice financija i članicu Upravnog odbora Lutrije, te Žarka Kukića, pravnika u ovom ministarstvu.

Vidović prekoračila ovlasti

“Dostavljen je spis na nadležno postupanje u vezi s kaznenom prijavom protiv Zore Vidović, ministrice financija Republike Srpske, Mile Radišića, Srećka Radišića, Renata Radišića, Slobodanke Popović, Žarka Кukića i Gorana Šaule”, potvrdila je za CAPITAL tajnica Tužiteljstva RS Dragica Tojagić i dodala da je predmet dodijeljen u rad postupajućem tužitelju koji će izvršiti provjere navoda prijave.

Prema navodima ove prijave, spomenuta grupa je svojim radnjama, posebno i organizirano, počinila više kaznenih djela kojim su stekli protupravnu imovinsku korist.

“Ministarka financija Zora Vidović prekoračila je svoja zakonske ovlasti i direktnim radnjama utjecala na postupak izbora najboljeg ponuđača, formiranje zajedničkog poduzeća između Lutrije Republike Srpske i „Casinos Austria VLT AG“ Švicarska, kao i sve dalje radnje koje su bile poduzete u cilju poslovanja tog društva i stjecanja imovinske koristi. Mile Radišić, nekadašnji direktor Lutrije Srpske, idejni tvorac pokušaja da se Lutrija privatizira bez prave, legalne privatizacije, te da od iste isključivu koristi imaju upravo oni protiv kojih se podnosi ova kaznena prijava. Njihovim zajedničkim kriminalnim radnjama Lutrija je dovedena na rub propasti, dok su gore spomenute osobe izvukle i dalje izvlače financijsku korist”, navodi se u prijavi.

Prvi korak je, navodi se u prijavi, bilo donošenje novog Zakona o igrama na sreću po hitnom postupku i stvaranje zajedničkog monopolističkog poduzeća za organiziranje elektronskih igara na sreću, čime je stvoren monopol nad ostalim privatnim priređivačima igara na sreću.

Radišić iskoristio društveni položaj

“Institucije se koriste i za kontrolu svih ostalih igara na sreću, a čestim promjenama pravilnika se isključivo pogoduje EVL-u i „Senetu“. Vidović je u nekoliko navrata prekoračila svoje zakonske ovlasti a, zloupotrijebila svoj službeni položaj i to tako što je odbila postupiti po odluci Ustavnog suda kojom su utvrđeni neustavnim članovi Uredbe o davanju suglasnosti na izbor najboljeg ponuđača za osnivanje zajedničkog gospodarskog društva. Isto je bilo s odlukom Okružnog suda kojim je poništen izbor najboljeg ponuđača, kao i kada je po drugi put obavezala priređivače igara na sreću u Srpskoj da plaćaju troškove održavanja novog računalnog sustava”, navodi se u prijavi.

Mile Radišić je, tvrde, koristeći svoj društveni položaj i obećavanjem i nuđenjem financijske koristi direktno utjecao na tijek događaja, i stekao i dalje stječe financijsku korist iz svih kaznenih djela.

“Radišićevi sinovi su vlasnici tvrtke “Senet” koja služi za izvršenje kaznenog djela pranje novca ilegalno stečenog kroz kriminalne radnje u vezi s igrama na sreću. Slobodanka Popović je pomoćnica ministrice financija i članica Upravnog odbora Lutrije u dva mandata (što je sukob interesa), glavna pravna savjetnica Zore Vidović i osoba koja je nezakonite ideje Mile Radišića stavljala u kvazi pravne okvire. Žarko Kukić je pravnik u Ministarstvu financija Srpske, kum Slobodanke Popović koja ga je i zaposlila u Ministarstvu, član komisije za izbor strateškog partnera Lutrije, kasnije nagrađen mjestima predstavnika državnog kapitala u Lutriji i predstavnika kapitala Lutrije u EVL-u (oboje sukob interesa)”, tvrdi se u ovoj prijavi.

Ministrica Vidović je ranije više puta negirala svoju umiješanost u ove poslove.