TUŽITELJSTVO Osumnjičeni za sudjelovanje u ISILU-u izručen BiH

TUŽITELJSTVO Osumnjičeni za sudjelovanje u ISILU-u izručen BiH
Hercegovina.info

Zajedničkim naporima Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija, izvršeno je lociranje, identificiranje, uhićenje i transport osumnjičenog sa područja Turske u Bosnu i Hercegovinu. Izručenje osumnjičenog realizirano je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je lišen slobode i bit će predat postupajućem tužitelju.

Osumnjičeni Jahja V. (1999.) iz Bihaća, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama tzv. 'ISIL-a' koji je od strane Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji 'Al Nusra Front', gdje je zajedno sa drugim državljanima BiH, u okviru jedinice 'Hattab', sudjelovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti. 

Prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura tzv. 'ISIL-a', nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i lišen slobode. 

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela - 'Organiziranje terorističke skupine' iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine te će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičenog te donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH i Odsjek za terorizam operaciju su realizirali sa partnerskim institucijama Bosne i Hercegovine i inozemstva u okviru antiterorističkih aktivnosti, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.