TUŽITELJSTVO HNŽ Potvrđena optužnica i produljen pritvor Danijelu Prci zbog krađe Bruce Leeja

Bruce Lee Mostar

Županijsko tužiteljstvo HNŽ podiglo je optužnicu protiv Danijela Prce, zv. “Dado” (1978.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo 'teška krađa' koju je Općinski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužiteljstvo je uz optužnicu predložilo produljenje mjere pritvora optuženiku, te je Općinski sud u Mostaru ocijenio da je prijedlog utemeljen i donio rješenje o produljenju pritvora protiv optuženika,  iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od 3 (tri) godine ili teža kazna, koji pritvor ima trajati do izricanja prvostupanjske presude, a najdulje jednu godinu, računajući od dana lišenja slobode optuženika.

Naime, optuženiku Danijelu Prci se optužnicom stavlja na teret da je u vremenskom razdoblju od  29. 2. 2024. godine do 7. 3. 2024. godine,  s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist, otuđivao novac i razne artikle i to u tri pojedinačna slučaja i tako počinio produljeno kazneno djelo „teška krađa“ iz čl. 287. st.1. toč.a) i b) KZ F BiH, na različitim lokalitetima u Mostaru, a na štetu objekata: trgovine „Optika Boni“, otuđio novac u iznosu od 600,00 KM, te 20 komada sunčanih naočala i 2 komada dioptrijskih naočala raznih vrsta i modela; Željezarije „Martom“,  otuđio gotov novac  u iznosu od 600,00 KM, te određenu količinu raznih artikala i alata, kao i na štetu Gradskog parka „Zrinjevac“, kojom prilikom je uporabom podesnog alata i tjelesne snage odvojio  statuu „Bruce Leeja“ od betonskog postolja za koje je bila pričvršćena metalnim „ankerima“, pa ju je uz pomoć kolica odvezao do „Staklene banke“, a potom vozilom u mjesto Kosor, gdje ju je isjekao na dijelove, na koji način je sebi pribavio protupravnu imovinsku korist.  

Također, Tužiteljstvo je predložilo Sudu oduzimanje imovinske koristi od optuženika u iznosu od 1.200,00 KM, oduzimanje predmeta koji su pronađeni i popisani na potvrdama o privremenom oduzimanju predmeta, te da se navedeni predmeti vrate vlasnicima, sukladno Zakonu. 

Općinski sud u Mostaru zakazao je ročište radi  izjašnjenja o krivnji optuženika  za  dan 18. 4. 2024. godine u 9:15 sati.