TUŽITELJSTVO HNŽ Formirano osam predmeta vezano za izborni proces

tužiteljstvo, korupcija, tužiteljstvo, MUP HNŽ, policija, tužiteljstvo hnž, premlaćivanje mladića, policija, MUP HNŽ
hercegovina.info

U Županijskom tužiteljstvu HNŽ Mostar po zaprimljenim prijavama formirano je 8 (osam) predmeta vezano za izborni proces u BiH i svi su uzeti u rad i trenutno su u fazi provjere navoda iz prijava, te na njima radi više tužitelja koji su zaduženi putem sustava za automatsku dodjelu predmeta.

"Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u jednom formiranom predmetu postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNŽ, te je od nadležnog MUP-a HNŽ, odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava s ciljem utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinitelja, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima", naveli su u priopćenju.

Odlukom VSTV-a BiH od 30.09.2020. godine rad na predmetima vezanim za izborni proces u BiH je proglašeno kao prioritet u radu svakog tužiteljstva u Bosni i Hercegovini.

"Monitoring nad radom tužiteljstava u BiH u ovim predmetima obavlja Misija OESS-a u BiH i nadležno Tužiteljstvo jedanput tjedno izvješćuje nadležni Ured Misije OESS-a u Mostaru o svojim postupanjima u već formiranim predmetima, odnosno o svim novim predmetima", dodali su.

Tužiteljstvo HNŽ najenergičnije odbacuje insinuacije i neistine, iznesene u pojedinim medijima, o tome da se procesne radnje u navedenim predmetima poduzimaju ciljano na štetu bilo kojeg naroda i u korist nekog političkog subjekta i smatramo da su ispod svake razine pristojnosti javnog komuniciranja, te ih ovom prilikom ne želimo komentirati.
Tužitelji tužiteljstva HNŽ Mostar u svom radu u svim predmetima postupaju profesionalno, nepristrano i sukladno svim zakonskim propisima, profesionalnim standardima i Etičkim kodeksom kojima su regulirana prava i obveze Tužiteljstava u BiH, te će tako raditi i ubuduće.

Iznošenje neistina o radu Tužiteljstva u cjelini i pojedinih „dežurnih“ tužitelja, te stajanje na stranu osuđenika, a ne pravde, vezano za izborni proces u Stocu iz 2016. godine, smatramo svojevrsnim pritiskom na profesionalan i zakonit rad, te smo mišljenja da ne doprinosi uspostavi vladavine prava u Bosni i Hercegovini.

Da podsjetimo objektivnu javnost da je u slučaju izbora u Stocu iz 2016. godine ŽT Mostar podiglo više optužnica protiv više optuženika i da su sve završile osuđujućim presudama, te da su po pravnim lijekovima potvrđene i na Ustavnom sudu BiH, dok se jedan predmet vodi po žalbi na Županijskom sudu u Mostaru. 
Sve to ukazuje na zakonitost postupanja i ispravnost donesenih odluka tužitelja ovog Tužiteljstva, zaključili su.