TUŽITELJSTVO BIH Optuženik za ratni zločin prijetio zaštićenom svjedoku

Tužiteljstvo BiH
Anadolija

Nakon dostavljenih informacija od zaštićenog svjedoka, da su mu od optuženog u predmetu upućene prijetnje i zahtjevana izmjena iskaza, tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine uputio je prema Sudu BiH zahtjev za ukidanje mjera zabrane i određivanje pritvora za optuženog Dušana Ćulibrka, rođenog 1970. godine. 

Naime, putem nadležnih službi za pružanje podrške svjedocima, zaprimljene su informacije da je optuženi u predmetu, uoči početka suđenja, ostvario kontakt sa zaštićenim svjedokom i od njega zahtjevao promjenu iskaza u svoju korist. 

Radi se o suđenju na osnovu optužnice za ratne zločina na području Bosanske Krupe, koja se odnosi na ubojstvo većeg broja žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice- jama Lisac, priopćilo je državno Tužiteljstvo. 

Zbog očiglednih kršenja mjera zabrane, postupajući tužitelj zatražio je da se optuženom odredi mjera pritvora. 

Sud BiH je nakon odlučivanja o prijedlogu tužiteljstva, odredio pritvor za navedenog optuženog. Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama za pružanje podrške svjedocima, preduzima aktivnosti kako bi se svjedocima i zaštićenim svjedocima u predmetima, pružila zaštita zajamčena zakonom.