TUŽITELJSTVO BIH Mostarac optužen zbog organiziranog međunarodnog kriminala i pripreme ubojstava

Tužiteljstvo BiH
Mahir Sijamija/RFE/RL

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Milana Matkovića rođenog 1985. godine u Mostaru, državljanina BiH i Srbije.

Osumnjičeni se tereti da je, u razdoblju od polovine 2020. pa do kraja 2021. godine, na području BiH, organizirao grupu za organizirani kriminal, u koju je pristupilo više osoba, radi činjenja kaznenih djela i ostvarivanja nezakonite imovinske koristi. Organizirana kriminalna grupa, prema prikljupljenim dokazima, djelovala je na području Bosne i Hercegovine, Srbije i više država EU, uključujući Austriju, Hrvatsku, Švicarsku, Španiju, Holandiju, Njemačku a pojedini članovi su djelovali i na području zemalja Južne Amerike, priopćeno je danas iz Tužiteljstva BiH.

Osumnjičeni se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima grupe, koristio zaštićene aplikacije za komunikacije Anom, kako bi pripremali, dogovarali i izvršavali veći broj kaznenih djela, koja su uključivala krijumčarenje veliki količina narkotika kao i njihovu prodaju na ilegalnom narko-tržištu BiH i drugih zemalja. U optužnici se navodi da je Milan Matković, u više navrata, sudjelovao u organiziranju i krijumčarenju velikih količina opojne droge “kokain” i "cannabis“ u količinama od više desetaka kilograma ove opojne droge, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima.

Također, osumnjičeni i pripadnici njegove organizirane kriminalne grupe, terete se za krivotvorenje osobnih dokumenata, u kojim procesima su im pomagale i osobe koje su policijski službenici, kako bi ishodili krivotvorene dokumente radi lakšeg kretanja i prelazaka državnih granica. Nadalje, on se tereti i za organiziranje, planiranje i pripremu ubojstava i likvidacija osoba na području Srbije, u Novom Sadu i Beogradu.

Osumnjičeni se tereti da je novac u velikim iznosima, stečen kaznenim djelima, stavljao u redovan promet kupovinom velikog broja nekretnina, najviše na području Mostara, Trebinja i Hercegovine, pa će biti zatražena zabrana prometovanja nekretnina, kako bi se osiguralo njihovo oduzimanje tijekom sudskog postupka.

Milan Matković tereti se za kazneno djelo Organizirani kriminal iz članka 250. KZ BiH, u vezi sa kaznenim djelom Neovlašteni promet opojnim drogama iz članka 195. KZ BiH, Pranje novca iz članka 209. KZ BiH, Krivotvorenje isprave iz članka 373. KZ FBiH, Pripremanje kaznenog djela u vezi sa kaznenim djelom ubojstva iz članka 166. stav 2. KZ FBiH.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 50 svjedoka i 8 stručnih vještaka uključujući i međunarodne eksperte, kao i više od 400 dokaznih materijala, među kojima i dokumentacija dobijena putem međunarodne pravne pomoći o partnerskih institucija SAD, Srbije i Austrije.