TUŽITELJSTVO BIH Kinez optužen za utaju poreza

Tužiteljstvo BiH
Ilustracija

Državljanin Kine kao i pravna osoba koju je zastupao optuženi su za utaju poreza u Brčkom.

Optuženi, pravna i fizička osoba, terete se da su tijekom 2023. godine nezakonito umanjili iznos poreznih obveza te počinili poreznu utaju u iznosu od 24.189,46 KM.

Tužitelj Tužiteljstva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv GUANGHUA XIANG zvanog 'Miki', rođenog 1980. godine u mjestu Zhe Jian Qin Tian, Narodna Republika Kina, državljanina NR Kine, i pravne osobe 'BU-BU-GAO' d.o.o Brčko distrikt BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se terete da su, u razdoblju mjeseca velječe prošle godine, optuženi Guanghua Xiang, radeći u svojstvu direktora i odgovorne osobe za zastupanje paravne osobe „BU-BU-GAO“ Brčko Distrikt - tržnica Arizona, ne pružajući zahtijevane podatke, odnosno pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od utjecaja na utvrđivanje iznosa poreznih obaveza, nije evidentirao promet kroz poslovne knjige navedene pravne osobe, niti je isti putem podnesenih prijava samooporezivanja prijavio UNO BiH, niti obračunao porez na dodanu vrijednost (PDV) u ukupnom iznosu od 24.189,46 KM, a za koji iznos je oštećen proračun BiH, dok je pravna osoba BU-BU-GAO“ d.o.o  raspolagalo tako protupravno ostvarenom imovinskom koristi.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo porezna utaja ili prevara.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.