Tužiteljica zatražila doživotni zatvor Mladiću, on odmahivao glavom

ratko mladic

Tužitelji su u srijedu pozvali žalbeno sudsko vijeće da potvrdi presudu doživotne zatvorske kazne bivšem vojnom vođi bosanskih Srba Ratku Mladiću za ratne zločine, uključujući genocid, dok njegovi odvjetnici traže oslobađajuću presudu ili ponovno suđenje, javlja Hina.

Mladić (77) je bio vojni zapovjednik snaga bosanskih Srba u ratu u Bosni od 1992. do 1995. Odgovoran je za ubojstva više od 8.000 muslimanskih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995.

"Srebrenica je bila Mladićeva operacija i sudsko vijeće je s pravom zaključilo da je kazneno odgovoran za ove zločine", rekla je tužiteljica Laurel Baig drugog i posljednjeg dana ročišta u žalbenom postupku koji se vodi pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Den Haagu (IRMCT).

Mladić je iskazao negodovanje odmahivanjem glavom dok je Baig govorila.

U sudskim postupcima utvrđeno je da je Mladić odgovoran za kampanju "etničkog čišćenja" Bošnjaka i Hrvata te za ubojstva i teror nad civilima u Sarajevu tijekom tri godine i sedam mjeseci opsade tog grada, u planu stvaranja "Velike Srbije" u dijelovima bivše Jugoslavije.

Mladić će imati 10 minuta za obraćanje na kraju ročišta u srijedu.

"Sva protuzakonita ubijanja u Srebrenici izvan bojnog polja su kažnjiva, ali ona nisu povezana s Mladićem", rekao je njegov odvjetnik Branko Lukić tijekom iznošenja obrane u utorak.

Žalbeni postupak vodi Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove u Den Haagu koji je osnovan da dovrši aktivne slučajeve nakon zatvaranja Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) 2017. Postupak se prati videom zbog pandemije koronavirusa.

Objava konačne presude očekuje se 2021.