TUŽITELJI "Dokazat ćemo da Alisa Mutap nema amneziju"

Alisa Mutap
N1

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje u slučaju Zijad Mutap i drugi. Tužitelji poručuju, između ostalog, da će dokazati da Alisa Mutap nema ameziju. Obrana odgovara, optužnica nije kredibilna, Tužiteljstvo nema ni djelo, ni osobu kojoj su prema optužnici pomagali optuženi, javlja N1.

Tužiteljstvo će dokazivati da je petorka na čelu sa Zijadom Mutapom, prikrivala i fingirala dokaze i činjenice s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić nastradao.

Prikrivanje dokaza

“I to po prethodnom dogovoru na način da je Mutap Zijad u više navrata ostvarivao kontakt s više osoba, među kojima i s osobama grupe za organizirani kriminal Hasanom Dupovcem i Alisom Ramić, ranije Mutap i Barić Josipom Barićem, te su isti po njegovim uputama i u dogovoru s njim, te samostalno, u cilju prikrivanja dokaza i počinitelja neovlašteno bez naredbe nadležnog suda izuzimali dokaze, snimke videonadzora s objekata lociranih na Ilidži”, kazao je Oleg Čavka, tužitelj Tužiteljstva BiH.

Tužiteljstvo tereti optužene i da su, između ostalog, navodili policijske službenike MUP-a ŽS da potpisuju akte koji ne odgovaraju činjeničnom stanju, te da su takve dokumente dostavljali vještacima FUP-a i MUP-a ŽS.

“Ogromna većina dokaza, čak i onih predloženih uz optužnicu ili pokazuje netočnost navoda optužnice, ili dovodi u pitanje kredibilitet dokaza”, navela je Nina Kisić, odvjetnica obrane.

Goran Dragović, advokat obrane je rekao: “Da bi se radilo o kaznenom djelu kakav je organizirani kriminal, mora biti cenzus, a to je da je kazneno djelo kažnjivo sa najmanje tri godine zatvora. Mi ovdje ne znamo u kom kaznenom djelu su naši branjenici pomagali, i kojem to počinitelju, ne znamo ni tko je počinitelj, ni koje je kazneno djelo”. 

“Kako ih nije stid?”

Svih pet branitelja uložilo je prigovor na nadležnost Suda, sudac Branko Perić zatražio da i Tužiteljstvo i obrana na sljedećem ročištu dostave dokaze o ovom pitanju, kako bi se nadležnost razjasnila.

“Čuli smo od obrane Josipa Barića kako su oštećeni u ovom slučaju samo pet optuženih. Ja ne znam kako ti ljudi nemaju srama. Kako ih nije stid? Ne moraju imati suosjećanje prema našoj obitelji, ali da ne suosjećaju s tim ubijenim djetetom, to je nečije dijete”, kazala je Arijana Memić, sestra nastradalog Dženana.

Naredno ročište zakazano je za 14. listopada, a dinamiku suđenja diktirat će zdravstveno stanje Alise Ramić. Prvi od 88 svjedoka biće Muriz Memić. Biće izneseno i 166 dokaza.