TUŽITELJ TVRDI Nitko iz policije nije bio doušnik Nermina Sulejmanovića, a nismo uspjeli otključati njegov telefon

Nermin Sulejmanović Nezveta
Instagram

Dalibor Bingas, postupajući tužitelj Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije u slučaju ubojstava koje je 11. kolovoza počinio Nermin Sulejmanović u Gradačcu, kazao je danas da istragom nije utvrđeno kako je bilo tko iz policije i drugih institucija surađivao sa ubojicom i dao mu bilo kakve podatke o njegovoj nevjenčanoj supruzi Nizami Hećimovići a u vezi s mjestom gdje se ona skrivala neposredno prije ubojstva, piše Faktor.

On je također rekao kako Tužiteljstvo nije uspjelo otključati Sulejmanovićev telefon, niti u zemlji, niti u inozemstvu a što bi bilo vjerojatno od koristi u istrazi.

Nadležni bh. organi su tražili od Mete da im dostavi podatke, ali ih još nisu dobili.

Nema kaznenog djela poticanja na ubojstvo

U vezi s tim je li  netko od korisnika Instagrama počinio kazneno djelo poticanja na ubojstva u Sulejmanovićevom prijenosu zločina uživo, tužitelj je rekao da nije, odnosno da sve ono što se moglo vidjeti u prijenosu uživo, uključujući komentare korisnika Instagrama, ne može se podvesti pod kazneno djelo. On je već na početku videa priopćio "sada ćete gledati ubojstvo uživo", što znači da je prethodno donio odluku.

Zaključak da Sulejmanović nije imao doušnike u vezi s otkrivanjem mjesta skrivanja Nizame Hećimović donesen je nakon ispitivanja oko 40 svjedoka.

Pretpostavljao da je u tetkinoj kući

Mjesto gdje se ona skrivala je bio prvi Sulejmanovićev izbor gdje da je traži, to je adresa koja je njemu bila poznata. On se kod Nizamine tetke, u čijoj kući se ona skrivala, raspitivao da li je Nizama tu i prije nego je ona došla. On je sve vrijeme imao sumnju da se ona tu nalazi, saopćio je Bingas.

"Ništa ne ukazuje da je netko surađivao, pogotovo od policijskih službenika, sa počiniteljem Nerminom Sulejmanovićem. Drugi zaključak je da nije ni bilo potrebe da se sa njim surađuje po tom pitanju i dostavljaju neke informacije. Pitao je tetku da li je ona došla i prije nego je Nizama došla u njenu kuću. Raspitivao se i kod taksista da li je njegova taksi služba odvezla Nizamu kod tetke u njenu kuću. On se svaki dan čuo sa tetkom i tetkinim suprugom. Više od dva puta je dolazio na tu adresu kod tetke da preuzme ili preda njene stvari. Kružio je i obilazio oko kuće. Tetka se žalila njegovom prijatelju koji mu je prenio da prestane. Dakle, sve vrijeme je on imao sumnju da se ona tu nalazi. U momentu kad su "popustile kočnice", a sve ukazuje da to povezano sa prijemom sudskog rješenja kojim se odbacuje zahtjev za njegovu zabranu prilaska Nizami, u tom momentu je njemu jedini izbor bila ta kuća Pamukovića. On napada na tu kuću, tetki Zijadi Pamuković prijeti da će je ubiti ako mu ne kaže gdje je Nizama i u tom momentu se čulo dijete koje je zaplakalo. Tada je izvršio napad na kuću koji je prethodio odvođenju Nizame i ubojstvu - pojasnio je Bingas.

Rekonstrukcija krvavog pohoda

Sulejmanović je to jutro stigao u poštu u Gradačcu da podigne rješenje sa suda. Pokušao je dan ranije uzeti rješenje, ali je pošta bila zatvorena.
Kako ističu iz Tužiteljstva, to je važno zbog onog što će se dogoditi kasnije. On podiže rješenje i otvara ga pred poštarom. U rješenju se odbacuje zahtjev za privremenu mjeru zabrane prilaska.

Sulejmanović odlazi kući, slika rješenje i šalje prijatelju. Uzima pištolj i kreće u svoj krvavi pohod. Dolazi u kuću Pamukovića i ranjava Nedima Pamukovića (sin Nizamine tetke) i odvodi suprugu Nizamu s djetetom.

Ne vraća se kući, nego skriva na lokaciji (vikendici), što je informacija koja nije bila čak poznata ni vlasniku te vikendice, a naročito ne policiji.
Na toj lokaciji ostaje do 10.25 sati. Tada on objavljuje video, usmrćuje suprugu i nakon toga napušta lokaciju.

Oko 10.30 sati on je ponovo u gradu Gradačcu. Traži Đengiza Ondera. Od 10.43 do 10.57 sati on je ranio policajca, progonio i ubio Đengiza Ondera i Denisa Ondera, te ranio jednu žensku osobu.
Nakon toga napušta teritoriju Gradačca i vozi se u okolini.

Na koncu se krije na napuštenoj frami u Ledincima, gdje ga pronalaze policijski specijalci. Kad je Sulejmanović shvatio da je policija u blizini, u 13.45 izvršava samoubojstvo.

Sankcije protiv policajaca

Iz MUP-a su dodali da će uskoro biti objavljeni rezultati interne istrage unutar policije.

Navode da će određeni policijski službenici vjerovatno biti disciplinski sankcionirani, ali ne zbog toga što su pružali podršku Sulejmanoviću ili igrali neku ulogu u ubojstvima, piše raport.

Za policijsku službenicu Dženanu Selimović, za koju se pisalo da je na neki način bila povezana sa Sulejmanovićem, rekli su samo da je još uvijek pod suspenzijom.