TURIZAM NA IZDISAJU Hoće li se na sjednici Vijeća ministara u petak uopće razgovarati o olakšanom ulasku turista BiH?

turizam, Vijeće ministara BiH
Radiosarajevo.ba

Turistički radnici iz BiH s nestrpljenjem očekuju sutrašnju 39. sjednicu Vijeća ministara BiH. Nadaju se kako će se na istoj sutra po treći put naći prijedlog o olakšanom ulasku ljudi, odnosno turista u Bosnu i Hercegovinu.

No, prema najavi dnevnog reda koji je objavljen na stranicama Vijeća ministara BiH, te točke ovog puta nema za razliku od prošle dvije sjednice. Među 50. točaka dnevnog reda, ne može se vidjeti da će se o ovom gorućem problemu uopće razgovarati. 

Dnevni red 39. sjednice Vijeća ministara BiH možete pogledati OVDJE.

Podsjetimo, prijedlog da turisti u BiH mogu ulaziti na osnovu negativnog antigenskog testa te potvrda o cijepljenju i o preboljelom koronavirusu dva puta nije prošao. Prvi puta troje (Bisera Turković, Sifet Podžić i Selmo Cikotić), a drugi put dvoje (Turković i Podžić) ministara nisu podržali prijedlog jer su zauzvrat tražili ukidanje viznog režima za državljane Saudijske Arabije, za što su ministri Josip Grubeša i Ankica Gudeljević u dva navrata odlučno bili protiv.

No, predsjednik Turističkog klastera Hercegovina Stjepan Primorac kaže kako turistički radnici za sutra ne gube nadu.

"Dnevni red sjednice može se promijeniti do samog početka iste. Mi imamo čvrsta obećanja predsjedavajućeg Zorana Tegeltije kako će to i dogoditi. Ako ne možemo vjerovati državnom vrhu, kome ćemo onda vjerovati", kaže Primorac.

No, što ako se to ipak ne dogodi.

"Jedan novinar me prije nekoliko dana u Sarajevu pitao, što bi bio naš idući eventualni korak ako ne dođe do toga, rekao sam mu da ga nemamo. Sada isto i vama kažem", rekao je Stjepan Primorac za Hercegovina.info.

Podsjetimo, prije nekoliko dana održali su se mirni prosvjedi u Sarajevu na kojem su turistički radnici iz Hercegovine i cijele BiH tražili da se turistima dozvoli olakšan ulazak u BiH na osnovu tri već toliko spomenuta načina; negativnog antigenskog testa te potvrda o cijepljenju i preboljelom koronavirusu. Jedno je sigurno, turistički radnici iz cijele BiH žele da se usvoje obje odluke kako bi pokušali spasiti sezonu i konačno počeli raditi.

Vijeće ministara sutra je ponovno na ispitu. Hoće li prevladati briga za građane ili međusobni obračuni?

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.