TUNEL PRENJ Kineska i turska tvrtka lagale na javnom natječaju

Koridor Vc,Prenj,autocesta,kinezi
bihamk

Kineska grupacija "China Gezhouba Group Co. Ltd" dostavila je netočne informacije i lažnu dokumentaciju u ponudi za izgradnju tunela Prenj na trasi autoputa na koridoru Vc, na jugu Bosne i Hercegovine.

Ovo je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine. Radi se o firmi iz Wuhana.

Autoceste entiteta Federacije BiH, koje je u državnom vlasništvu, otvorilo je u rujnu prošle godine natječaj za dostavljanje dokumentacije za izvođača radova na izgradnji tunela Prenj.

Radi se o najznačajnijem infrastrukturnom projektu u BiH, kažu u ovom poduzeću.

Dodaju da je riječ o devetom najdužem cestovnom tunelu u Europi. Planirano je da bude dug oko 11 kilometara.

Autoceste su provjerom podataka utvrdile da ova kineska firma nema validnu dokumentaciju, zbog čega je diskvalificirana.

Iz kineske grupacije nije odgovoreno na upit Radija Slobodna Evropa zbog čega su dostavili lažne i netačne podatke.

Istovremeno, iz Autocesta Federacije su potvrdili da "China Gezhouba Group Co. Ltd" nikada dosada nije sudjelovala u projektima ovog entitetskog preduzeća.

Tko je još dostavio lažnu dokumentaciju?

Za izgradnju tunela je pristiglo osam ponuda. Među njima je bila još jedna ponuda firme iz Kine, tri iz Turske i jedna iz Indije. Osim toga, na tender su se prijavila i dva konzorcija iz Turske i Južne Koreje. Osim kineske grupacije, i firma iz Turske dostavila je lažnu dokumentaciju.

"Netočne podatke u ponudi za izgradnju tunela Prenj dostavila je i firma iz Turske "Ozaltin Insaat Ticaret ve Sanayi A.S.", navode iz Autocesta Federacije za RSE.

Nelogičnosti u ponudama je utvrdila komisija koju je formiralo ovo preduzeće.

"U ožujku 2023. godine komisija je poslala evaluacijski izvještaj u EBRD (Europska banka za obnovu i razvoj) na pregled. Do danas nismo dobili potvrdu banke", poručuju iz Autocesta, pojašnjavajući da je ova banka kreditor za izgradnju tunela.

"Trenutno su u uži izbor za izvođača radova ušle tri firme", dodaju u ovom entitetskom poduzeću, ne navodeći o kojim firmama je riječ.

Iz EBRD-a za RSE su odgovorili kako je izbor izvođača u toku, te da se radi o "povjerljivim podacima" zbog čega ne mogu dati više informacija.

Bosna i Hercegovina je zatražila kredit od EBRD-a za financiranje izgradnje priroitetnih dionica autoceste na koridoru Vc. Iznos kredita je 97 milijuna eura. U financiranju izgradnje tunela sudjeluje će i Europska investicijska banka (EIB).

U okviru ovog projekta, procijenjena vrijednost izgradnje tunela Prenj je oko 500 miljuna maraka (250 miliona eura).

Izgradnja počinje sredinom ove godine, a radovi će trajati šest godina. Završetak je planiran do kraja 2028. godine čime će kompletan Koridor Vc biti završen.

Inače, trenutno se gradi 60 kilometara na devet gradilišta koridora Vc.

Kamen temeljac za Koridor Vc položen je 2000. godine. Do danas je izgrađen 121 kilometar. Pored grantova koje osigurava EU, projekt se sufinancira povoljnim kreditima EBRD-a, koja je uz Evropsku investicijsku banku, strateški partner EU.

Za izgradnju Koridora Vc, EU je do sada izdvojila oko 570 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Dužina autoputa kroz BIH u okviru koridora Vc je 320 kilometara.

Šta se zna o tunelu Prenj?

Na projektiranju tunela Prenj radi tim od 50 stručnjaka iz Austrije i Slovenije, kažu u Autocestama Federacije BiH, ocjenjujući kako se radi o vrlo zahtjevnom projektu po pitanju sigurnosti, ventilacije, prometa i hidrogeologije.

Na prvoj trećini dionice od Konjica prema Mostaru nešto su lošiji uvjeti iskopa tunela i mogu se očekivati eventualni problemi, dodaju.

Paralelno s izborom izvođača radova na tunelu raspisan je natječaj i za izvođača radova na izgradnji pristupnih cesti oko tunela.

"U toku je evaluacija ponuda", kažu iz Autocesta Federacije.

I dok je Vlada Federacije prošle godine donijela odluku kojom je dionicu tunela Prenj na koridoru Vc proglasila javnim interesom, stručnjaci upozoravaju na moguće probleme prilikom izgradnje.

"Nepoznavanje geoloških uslova na trasi koridora Vc na kojoj će se tunel graditi, moglo bi dovesti do velikih problema, poput podzemnih voda kojih najviše ima na tom dijelu i zbog kojih bi mogla biti spriječena izgradnja", poručuje profesor na Građevinskom fakultetu u Sarajevu Mehmed Bublin.

Prometni inženjer vještak Ševal Kovačević ističe da je tunel Prenj projekt stoljeća i da se izgradnji ovog objekta mora pristupiti temeljito i konstruktivno.

Naglašava da je veliki problem taj što u Bosni i Hercegovini nema specijaliziranih firmi koje bi radile na tunelu Prenj.

"BiH nema velike firme koje su radile zahtjevne i ogromne projekte kakav je izgradnja tunela Prenj, ove firme se mogu eventulano pojaviti kao podizvođači", dodaje Kovačević.

Izravno ugroženo i "izvorište Bošnjaci"

Dok traje izbor izvođača radova, i ekološka udruženja upozoravaju da vlast nije dovoljno ispitala moguće hidrološke i geološke probleme koji se mogu pojaviti gradnjom tunela Prenj. Istovremeno, na javnim raspravama koje su održane početkom svibnja ukazali su i na još jedan problem koji se može javiti prilikom izgradnje još jednog tunela na koridoru Vc.

Radi se o tunelu Orlov kuk koji bi se trebao graditi na dionici auto ceste Mostar sjever.

"Izgradnjom tunela Orlov kuk, na dionici autoceste Mostar sjever, direktno će biti ugroženo i izvorište vode 'Bošnjaci', te mnoga naselja koja se osiguravaju sa ovog izvorišta, a koje je od trase te dionice udaljeno oko jedan kilometar", poručuje Amna Popovac, predsjednica ove udruge.