TU SMO U VRHU Cvjeta korupcija u Bosni i Hercegovini

Kupovina glasova korupcija marke
Ilustracija

Bosna i Hercegovina najgora je u regiji, po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (Corruption Perception Index – CPI) koji je objavio Transparency International (TI), a postala je i druga najlošije pozicionirana zemlja u Europi kad se radi o stanju korupcije u zemlji.

Samo Rusija ima lošiji rezultat od BiH, koja ove godine ima ocjenu 35 na ljestvici od 0 (najgori) do 100 (najbolji rezultat).

Iako je BiH dobila za jednu ocjenu više, nego prošle godine, nazaduje u odnosu na sve prethodne godine te taj rezultat i dalje drži BiH na dnu regije i na 108. mjestu u svijetu od 180 zemalja.

"Fokus globalnog istraživanja CPI ove godine je na sektoru pravosuđa, kao ključni razlog takvog stanja za Bosnu i Hercegovinu u izvještaju TI navodi se disfunkcionalna vladavina prava, sveprisutna korupcija u uvjetima općeg demokratskog nazadovanja i udara na slobodu medija i civilno društvo koji nadziru rad vlasti i imaju važnu ulogu u otkrivanju i suzbijanju korupcije.

Za to posljednje „najzaslužnije“ su vlasti u Republici Srpskoj koje su pojačale napore da ušutkaju kritičare kroz kriminalizaciju klevete i niz zakona kojima se nastoji suzbiti sloboda medija i djelovanje organizacija civilnog društva.

Osim toga se dodaje da će zakon o imunitetu RS, ako se usvoji, biti dodatni udarac na već oslabljenu vladavinu prava jer će onemogućiti procesuiranje visokih dužnosnika za korupciju koji se gotovo nikako ne procesuiraju zbog katastrofalnog stanja pravosuđa u cijeloj BiH", navode iz TIBiH.

U regionalnom izvještaju se navodi da su pravosudni sustavi Bosne i Hercegovine i Srbije uglavnom nesposobni goniti i procesuirati javne dužnosnike koji zloupotrebljavaju svoj položaj, a to potvrđuju i podaci koje TIBiH objavljuje svake godine ‘gdje imamo porazne rezultate kad je u pitanju broj podignutih optužnica i osuđujućih presuda za visoku korupciju’.

"U prošloj godini imali smo i niz oslobađajućih presuda visokim dužnosnicima za krupne korupcijske afere poput Bobar banke i Energolinije, gdje za višemilijunsku štetu po javni interes na kraju nitko nije odgovarao", navode iz TI BiH.

BiH u ovogodišnjoj ocjeni CPI za regiju Istočne Europe i Središnje Azije spominje među zemljama koje već godinama bilježe nazadak, zajedno sa Turskom, Tadžikistanom, Srbijom i Rusijom, koji bilježe najgori rezultat dosad.

"S druge strane, neke zemlje iz te regije u posljednjih deset godina napravile su značajan napredak u borbi protiv korupcije. Među njima su Moldavija, Ukrajina, Sjeverna Makedonija i Kosovo", priopćeno je.