TU SMO U VRHU Bosna i Hercegovina među 10 zemalja koje najviše ovise o dijaspori

Euri u rukama
Ilustracija

Više od 2 milijuna bh. državljana je u iseljeništvu, a svake godine ogroman novac uplaćuju u BiH. Posljednji podaci govore da je pandemija dovela do osjetnog pada uplata i doznaka iz dijaspore. Ipak, oni koji nisu u BiH kažu kako će i dalje podržavati i ulagati u svoju matičnu državu.

Bh dijaspora, osim što šalje novac, dolazi turistički, ona je svakako i promotor BiH u svijetu. Pandemija je utjecala na to da se i dolasci, ali i ulaganja u BiH smanje.

Mislim da je bh. dijaspora vrlo emotivno vezana za zemlju porijekla, bit će izazov mobilizirati resurse tzv. druge i treće generacije predstavnika dijaspore. U okviru suradnje s lokalnim samoupravama pokušavamo promovirati tu vrstu umrežavanja i kroz sektoralni i transdisciplinarni pristup, imamo predstavnike iz gospodarstva i nevladinog sektora, kao i predstavnike javnih institucija. Na osnovu tih projekata koje smo do sada razvijali, koje smo nazvali lokalni meetup, identificiramo potrebe i očekivanja i pokušavamo zajedničkim snagama doći do rješenja, izjavio je Nikola Burić, direktor u organizaciji iDijaspora, piše N1.

BiH ovisi o dijaspori

BiH spada u red 10 zemalja u svijetu koje najviše ovise o dijaspori. Prema podacima Središnje banke BiH, tekući transferi u 2019. su iznosili 4,2 milijarde, a u 2020. 3,8 milijardi KM . Osobni transferi, novčane doznake iz inozemstva su iznosili 2,9 milijardi, a u 2020. 2,5 milijardi KM.

Ono što je evidentno i što smo prognozirali prošle godine jest da će doći do značajnog pada podrške od strane dijaspore, zato što dijaspora ima svojih vlastitih problema u matičnim zemljama koje je pogodila globalna recesija uslijed pandemije. Preliminarni rezultati pokazuju da je došlo do 40-postotnog pada podrške od strane dijaspore, međutim vjerojatno ćemo dalje, kako mjeseci protječu, imati finalne podatke za ovu godinu , naravno razumijevajući da nikada ne možemo identificirati one neformalne transfere, naveo je Admir Čavalić, ekonomski analitičar.

Čavalić kaže kako povećanje priljeva iz dijaspore ne očekuje u ovoj godini jer, kako kaže, s obzirom na iskustvo ranijih globalnih kriza, poboljšanje možemo očekivati za dvije do tri godine.

O značaju bh dijaspore govorio je i veleposlanik SAD-a u BiH koji je istaknuo da se BiH pokreće investicijama iz dijaspore te da doznake iz dijaspore sudjeluju s 14 posto u domaćoj ekonomiji.

Ulaganja će se nastaviti

Investitori iz bosanskohercegovačke dijaspore služe kao most prema budućem prosperitetu, većem prosperitetu, čije iskustvo izvan zemlje može pomoći da se pokrenu ekonomske reforme. U isto vrijeme oni koriste poznavanje domaćeg gospodarstva, koje drugim investitorima manjka, i to pokreće ekonomiju BiH već danas, kazao je Eric Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH.