TU NEMA PROBLEMA Na listi za poticaje Vlade RS-a tvrtke Dodikove obitelji i prijatelja

TU NEMA PROBLEMA Na listi za poticaje Vlade RS-a tvrtke Dodikove obitelji i prijatelja
Ilustracija

Vlada Republike Srpske dala je suglasnost na prijedlog rang liste tvrtki kojima će biti dodijeljeno sedam milijuna maraka na ime poticaja za direktna ulaganja. Na spisku su i tvrtke koje godinama surađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažirane osobe ili članovi njihovih obitllji, piše Capital.

Između ostalih, poticaj će dobiti i „Kaldera company“ iz Laktaša kojom rukovodi nekadašnji dužnosnik SNSD-a Savo Minić, a koju je kupila tvrtka„Prointer“ koja se dovodi u vezu sa članovima obitelji Milorada Dodika.

Na spisku za poticaj je i tvrtka „Stanišić“ sa Pala koja je u vlasništvu obitelji Ace Stanišića, v.d. direktora „Elektrodistribucije“ Pale i istaknutog člana DEMOS-a.

Tu je i „Dermal“ Kotor Varoš čiji je vlasnik Radenko Bubić, istaknuti član SNSD-a iz te općine i u nekoliko navrata kandidat na izborima za zastupnika i načelnika općine.

Iz iste branše je i Radovan Pazurević koji je bio kandidat SNSD za poslanika, a „Sanino“, čiji je suvlasnik, na listi je tvrtki koje će dobiti poticaj.

Na listi tvrtki koje će biti „potaknute“ su i „Novi Jelšingrad“ koji je u vlasništvu GP “Krajina“ čiji su najveći akcionari Borko Đurić, Milenko Čičić i Brane Janković.

Poticaj, smatra Vlada, zaslužuje i „Elvaco Metpro“ koji je u vlasništvu Slavenka Ristića, odnosno njegove tvrtke „Balkan Global“ koja je postala poznata kada je uvezena pokretna bolnica na početku pandemije virusa korona.

Vlada je utvrdila da uvjete za podsticaj ima i tvrtka istaknutog socijaliste i bivšeg v.d. direktora Inspektorata RS Dragutina Škrebića – „Škrebić company“ Teslić.

Iz Vlade je priopćeno da je projekat dodjele poticaja za direktna ulaganja dijelom sufinaciran od strane Svjetske banke.

Poticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicijskih projekata koje realiziraju gospodarski subjekti iz oblasti prerađivačke industrije. Predmet dodjele poticaja bio je projekat gospodarskog subjekta koji se odnosi na nabavku suvremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija -  naveli su u Vladi.

Na javni poziv za dodjelu poticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, prijavilo se 267 gospodarskih subjekata, od čega je 207 ispunilo uvjete. Odbijeni su zahtjevi 60 gospodarskih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uvjeta traženih javnim pozivom.

„Poticajima za direktna ulaganja podržani su projekti gospodarskih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. prosinca 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 milijuna KM“, poručili su iz Vlade.