Troškovi kao u Microsoftu

Živko Budimir

... utjecati da 'stranačkim' kolegama pogoduje pri zaposlenju. Da su kojim slučajem ovi standardi počeli vrijediti u Bosni i Hercegovini prije nekoliko godina za aktualni saziv vlasti, ali i sve njihove prethodnike, danas vjerojatno ne bismo imali gomilu izvještaja koji ukazuju na dramatičnu pojavu rastrošnosti, zloporabe javnih fondova, privatiziranja ureda i očitog namještanja poslova.

Revizijsko izvješće koje je o 'poslovanju' Ureda predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i dvojice potpredsjednika Mirsada Kebe i Svetozara Pudarića za 2011. izradila federalna revizija sublimiraju sve negativnosti koje su izražene u institucijama vlasti ovoga entiteta.

Bez odgovornosti

Izvješće je označeno s rezervom, a kao glavne stavke i nelogičnosti koje su navedene spominju se nabave usluga popravka i održavanja vozila u ukupnom iznosu od 64.032 maraka, nabave usluga održavanja kompjutorske opreme od čak 47.021 KM i nabave kompjutorske opreme 22.755 KM koje nisu u skladu s odredbama propisanim Zakonom o javnim nabavama BiH.

Dodaje se da nije proveden popis ni usuglašavanje knjigovodstvenog stanja stalnih sredstava sa stvarnim stanjem utvrđenim popisom, a ne može se potvrditi opravdanosti dijela iskazanih izdataka za usluge reprezentacije u Uredu predsjednika FBiH u iznosu 60.597 KM, u Uredu potpredsjednika Kebe u iznosu 41.321 KM i Uredu potpredsjednika Pudarića u iznosu 32.159 KM, a glavna zamjerka se odnosi na to da se iz prezentirane dokumentacije nije mogao potvrditi namjenski utrošak proračunskog novca.

Proračun Ureda predsjednika Budimira za 2011. godinu iznosio je 1,75 milijuna maraka i potrošeno je tek 89 posto od predviđenih 1,966 milijuna, što se može smatrati pohvalnim. No, u strukturi iskazanih troškova na primanja zaposlenih otišlo je 38,46%, za materijal i usluge 22,12%, tekuće transfere 38,80% i nabavu opreme 0,62%. 
Bruto-plaće i naknade troškova zaposlenih iznosili su 673.275 maraka, što u odnosu na prethodnu godinu 487.493 predstavlja značajno povećanje u iznosu od 185.782 KM ili 38,11%.

Razlog navedenog povećanja je jednim dijelom iz razloga korištenja pogodnosti poslije prestanka javne funkcije bivše predsjednice Borjane Krišto (jedan mjesec) i četiri savjetnika do 9. 11. 2011. godine. Uz to, u stalni radni odnos primljena su dva namještenika tehnički tajnik i pratitelj predsjednika.

Izdaci za reprezentaciju u prošloj godini iznosili su 60.597 maraka, što u odnosu na prethodnu godinu kada su iznosili 25.971 KM predstavlja značajno povećanje od 34.626 KM ili 133,33%. Revizori su zaključili da računi ugostiteljskih usluga nisu ovjereni od ovlaštene osobe, niti je na računima navedena zabilješka kojim povodom i u koje svrhe su troškovi nastali.

Dva topla obroka

Troškove reprezentacije ostvarivali su i ostali zaposlenici od savjetnika, vozača i tajnica ureda predsjednika, i to svakodnevno pa su revizori zaključili kako se radi o toplom dodatnom obroku koji je ionako bio isplaćivan.

Nije se štedjelo niti za putovanja. Iznosili su 70.894 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 14.419 maraka ili 25,53 % od čega se na putne troškove u inozemstvo odnosi 31.710 maraka. Revizori su zapazili da istodobno uz ta putovanja nije bilo službenih poziva koji predstavljaju temelj za upućivanje na službeni put.

Posebno zanimljiva je stavka održavanje službenih vozila ureda predsjednika FBiH koja je iznosila čak 35.471 maraka, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 7261 KM ili 25,74%. Zanimljivo je i da se vozilo koje se nalazi u voznom parku predsjednika nalazi u vlasništvu Hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Dramatičan porast zabilježio je porast kompjutorskih usluga i održavanja kompjutorske opreme koji su iznosili od 20.631 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 14.710 KM ili vrtoglavih 248,44%. 
"Uvidom u dokumentaciju zaključili smo da su tijekom cijele godine vršene usluge servisiranja kompjutorske opreme, što ne možemo potvrditi u navedenom iznosu iz razloga što ured predsjednika nema veliku kompjutorsku opremu za čije servisiranje su potrebni ovoliki troškovi", zapazili su revizori te su naveli i da je najveći dio novca od 679.272 marke potrošen u tekućim trasferima, što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu za 94,08%.

Parfemi, marame

U Kebinu uredu revizori su zabilježili da je, unatoč krizi, došlo do porasta isplata, i to za prekovremeni rad u iznosu od 9024 KM, što je povećanje za više od 900 posto, a odnosi se na plaće šefa ureda, tehničkog tajnika i vozača. I u njegovu uredu su se zaposlenici uz topli obrok hranili na trošak ureda, a pri tome su piće i hranu najčešće nabavljali iz diskoteke Basement, Pivnice, Slatko i slano, Metropolis, Coloseum, Milan´s.

Nešto šire ruke Kebo je bio i kada je u pitanju kupovina parfema za obilježavanje 8. ožujka u ukupnom iznosu od 1095 KM, kupovinu muških kravata i šalova od tvrtke "Granoff" u iznosu od 5506 KM u povodu obilježavanja vjerskih i novogodišnjih praznika.

SDP-ovac Pudarić je bio najskromniji, ali na prigovore revizora uopće nije odgovorio, a nisu mali.

Najznačajnije povećanje odnosi se na naknade za produženi rad koje su iskazane u iznosu od 2993 maraka, a dobivali su ih opet izabrani djelatnici. Slično je i s putnim troškovima koji su više sličili na turistička krstarenja nego li na protokolarne obveze.

Izvor: Vecernji.ba