TROJICA DODIKOVIH LJUDI NA CRNOJ LISTI SAD-a Jedan je bio Dodikova glavna veza s Putinom

Đokić, Cvijetanović i Perović na crnoj listi SAD-a
Srna/Facebook

Ministarstvo financija SAD uvelo je sankcije za još troje državljana Bosne i Hercegovine. Među njima je Petar Đokić, ministar rudarstva i energetike RS. Na listi su i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a te Duško Perović, dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi.

"Rusija je nastavila koristiti svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu da koči integraciju regije u međunarodne institucije i organizacije, kao i da iskoristi ključne jurisdikcije kako bi olakšala svoje agresivne destabilizacijske aktivnosti“, rekao je podtajnik Trezora za terorizam i financijske obavještajne službe Brian E. Nelson, javlja N1.

Dodao je da “današnja akcija potvrđuje šire napore američke vlade da promovira mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regiji Zapadnog Balkana.”

Sankcije SAD  Savi Cvijetinoviću: Suradnja s Ruskom Federacijom

"Savo Cvijetinović  je član Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u entitetu Bosna i Hercegovina (BiH). On je i predstavnik tvrtke BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog zračnog prometa u Oružanim snagama Rusije i bivšeg zapovjednika komponente zračnog prometa ruske vojske. BN Inžinjering je omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH", navode iz Ministarstva financija SAD.

"BN Inžinjering se imenuje na osnovu E.O. 14024 za rad ili rad u zračnoplovnom sektoru gospodarstva Ruske Federacije. Cvijetinović se imenuje jer je bio ili bio rukovoditelj, službenik, viši izvršni službenik ili član upravnog odbora BN Inžinjeringa, osoba čija je imovina i interesi u imovini blokirani na osnov E.O. 14024".

Sankcije SAD Petru Đokiću: Antidaytonsko ponašanje

"Petar Đokić je trenutno ministar industrije, energetike i rudarstva RS. Đokić je 2017. godine s hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji plinovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske tvrtke, u RS. Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Daytonskog mirovnog sporazuma. Sankcioniranjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerirati antidaytonsko ponašanje.

Đokić se tereti  za odgovornost ili sudioništvo, ili izravno ili neizravno uključeno u kršenje ili čin koji je ometao ili prijetio provedbi bilo kojeg sporazuma o regionalnoj sigurnosti, miru, suradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili mehanizma odgovornosti vezano za zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001; Rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda 1244; Daytonski mirovni sporazum; ili zaključke Vijeća za implementaciju mira održane u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, ili, u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodni rezidualni mehanizam za kaznene sudove".

Sankcije SAD Dušku Petroviću: Lobiranje u Rusiji, veza Putina i Dodika

"Duško Perović je dugogodišnji šef predstavništva RS u Moskvi, Rusija. Perović je bio sastavni dio dogovora između predsjednika RS Milorada Dodika i njegove stranke SNSD i ruskih službenika. Konkretno, on je rutinski lobirao za sastanke Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Perović je također služio kao posrednik za vladu RS-a na čelu sa Dodikom i istaknutog ruskog milijardera. Iako je bio službenik Vlade RS, Perović je bio zaposlen u dvije milijarderove tvrtke u isto vrijeme kada je milijarder bio u procesu sklapanja profitabilnog posla sa Vladom RS. Perović je dodatno posjedovao dionice u najmanje jednom od milijarderovih ofshore entiteta.

Perović je na listi jer je djelovao ili navodno djelovao u ime ili za račun, izravno ili neizravno, Milorada Dodika, osoba čija su imovina i imovinski interesi blokirani na osnovu E.O. 14033".

SAD su Dodika stavile na crnu listu 5. siječnja 2022. godine jer se tereti da je odgovoran za ili sudionik, ili da je izravno ili neizravno sudjelovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma (DPA), kao i da je odgovoran za ili sudionik u , ili izravno ili neizravno uključeni u korupciju vezanu za zapadni Balkan. SAD su također ranije uvele sankcije Dodiku, 17. srpnja 2017. godine zbog ometanja Daytonskog mirovnog sporazuma.