Troje državljana BiH optuženo za krijumčarenje oružja u Švedsku

Oružje puške i pištolji
Ilustracija

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe optužene za međunarodno krijumčarenje oružja i vojne opreme. 

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gopodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: 
- RAME MUJKIĆA (alias Valentin Zahirović) rođenog 1957. godine u  Banja Luci, državljanina BiH, 
- VERE MUJKIĆ, rođene 1961. godine u Republici Hrvatskoj, državljanke BiH, i
- ELDARA HODŽIĆA, rođenog 1980. godine u Tuzli, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su tijekom 2017. godine u Banja Luci, nakon što je prvooptuženi neovlašteno nabavio veće količine oružja,  vršili prevoz i posredovali radi krijumčarenja veće količine oružja i to:  ručnih bombi, pištolja, automatskih pušaka, te drugih vrsta oružja i streljiva bez dozvole propisane zakonima BiH, a radi daljeg transporta i prodaje kupcima na ilegalnom tržištu u Švedskoj.

Navedeni optuženi se terete za međunarodno krijumčarenje veće količine oružja i vojne opreme koja je bila namijenjena ilegalnom tržištu oružja na području Švedske, a otkrivena je i zaplijenjena na graničnom prijelazu u R Sloveniji. 

Optuženi su duže vremensko razdoblje bili nedostupni pravosuđu BiH, a u njihovom uhićenju ostvarena je suradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana  193. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.