Tri tjedna iza kozaračkog kola, nagli skok zaraženih koronavirusom u Sarajevu

svatovi, svadba, vjenčanja, svadbeni saloni, antifašisti, Sarajevo, virus, oboljeli, Sarajevo, vijesti
Al Jazeera/Armin Aljović

Tri tjedna otkako je u središtu Sarajeva okupljeno više tisuća antifašista, u znak prosvjeda zbog mise za nevine žrtve Bleiburga, skočio je broj novozaraženih u tom gradu.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirano je 279 uzoraka, od kojih su na virus korona pozitivne 23 osobe, potvrđeno je u ovoj ustanovi.

Od ukupnog broja zaraženih, 16 je iz Sarajeva, po dvije pozitivne osobe su iz Travnika i Zenice, te po jedna iz Maglaja i Trnova.

Ovo je od ukidanja stanja nesreće izazvane virusom korona u Federaciji BiH i ublažavanja mjera najveći skok zaraženih kada je u pitanju testiranje na KCUS-u, navodi Klix.

U protekla 24 sata u FBiH testirana su 683 uzorka. Zabilježeno je 39 novih slučajeva pozitivnih na COVID-19, a novi slučajevi osim u Sarajevu zabilježeni su u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Srednjebosanskoj županiji.

Najlošija situacija trenutačno je u Tuzlanskoj županiji, gdje je ponovno pokrenuta procedura za proglašenje epidemije virusa korona, a najsloženija situacija je u Živinicama.

Veći broj zaraženih registriran je i u Tešnju, a kako smo prvi i objavili koronavirus vratio se u Hercegovačko-neretvansku županiju, gdje je zaražena žena iz Stoca.

Misa za žrtve Bleiburga održana je 16. svibnja u Sarajevu. Više tisuća ljudi kretalo se ulicama bez propisanog razmaka, maski i rukavica. Nitko nije sankcioniran. U međuvremenu, na misi koja je održavana u katedrali bilo je svega dvadesetak vjernika, jer su morali poštivati pravila postavljena u vrijeme epidemije.

Iz federalnog Stožera, pitani o sankcioniranju antifašista upućivali su na policiju, koja po ovom pitanju nije učinila ništa.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.