TRI SE PRESTAJU PROIZVODITI Nedostaje više od 25 vrsta lijekova u BiH

Lijekovi stol
Ilustracija

''Sve prijavljene nestašice lijekova u ljekarnama širom BiH su privremenog karaktera i trenutno nismo suočeni s ozbiljnim i trajnim problemima u vezi s pitanjem nedostatka medikamenata'', poručila je za Nezavisne novine Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Ona je, odgovarajući na pitanje, ima li BiH problem s nestašicom lijekova, dodala i da takvih problema ne bi trebalo biti tijekom 2024. godine, ali da bi 2025. mogla biti veoma problematična, s obzirom na sukobe širom svijeta, koji bi itekako mogli utjecati na tržište i distribuciju.

Podsjetimo, u određenim ljekarnama u BiH potvrdili su za Nezavisne novine kako imaju problem s nedostatkom određenih vrsta lijekova, te da se zbog toga pacijentima preporučuju zamjene, ali da se događa da oni na to ne pristaju.

“Hoće lijek koji im je propisan, nijedan drugi”, kazali su iz jedne ljekarne, pojašnjavajući kako je jedan od lijekova koji nedostaje ventolin (salbutamol) za inhalaciju, te da je dodatan problem što za njega ne postoji paralela.

Prema podacima koji su dostavljeni iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, u ovom trenutku BiH se suočava sa nestašicom više od 25 vrsta lijekova, a kako je kazala Grubiša, u najvećoj mjeri se radi o privremenoj nestašici, najčešće iz komercijalnih razloga, odnosno, promjene uvoznika i distributera.

Privremeni prekid distribucije lijeka na tržištu BiH odnosi se na sljedeće lijekove: Bonviva 150 mg i Bonviva rastvor za injekciju 3mg/3mL, Norditropin 10 mg (usporena proizvodnja), Zyprexa 5 mg i 10 mg, Plavix 75 mg, Lorsilan 1 mg i 2,5 mg (zastoj u proizvodnji zbog reorganizacije), kalcijev folinat 10 mg (kasni proizvodnja za BiH zbog reorganizacije proizvodnje), Monopin 4 mg, Oktreotid 20 mg i 30 mg i Peremetreksed (isporuka kasni zbog prekida u globalnom lancu snabdijevanja), Arcoxia tableta 90 mg i 60 mg, Elocom mast 1 mg i krema 1 mg, Triderm 0,5 mg, Singulair 4 mg i Singulair junior (gume za žvakanje) 5 mg, Fosamax T 70 mg, Carboplasin 50 mg.

Trajni prekid prometa za tržište BiH odnosi se na tri lijeka: Granocyte 34 (prekid proizvodnje za sva tržišta), sve vrste lijeka Prilen AM, za koji je proizvođač “Pliva” iz Hrvatske donio odluku da ga više ne proizvodi za tržište BiH, te Abuxar 120 mg.

Pored ovoga, postoje i lijekovi za koje su proizvođači donijeli odluku o nepodnošenju zahtjeva za obnovu dozvole za stavljanje tih lijekova u promet.

“Sve prijavljene nestašice su privremenog karaktera. Za veliki broj lijekova postoje odobrene paralele (isti lijek drugih proizvođača), što čini tržište BiH dovoljno konkurentnim i ujedno našim pacijentima omogućava zadovoljavajuću dostupnost lijekova. Imamo i one koji nedostaju duže vrijeme, ali opet ugovorni organi (bolnice, zdravstvene ustanove) mogu prilagoditi svoje potrebe i da paralelama kompenziraju nedostatak određenog lijeka”, pojašnjava Grubiša.

Kako dalje kaže, razlozi koji uvjetuju nestašicu lijekova su brojni.

“To se događa zbog izmještanja proizvodnih pogona na istok, pandemije koja je uvjetovala teži protok robe, ratova na europskom kontinentu, problema s energentima i repromaterijalima, viših cijena sirovina koje se koriste u farmaceutskoj industriji”, ističe ona.

Međutim, kaže da BiH za sada nije suočena s ozbiljnijim ili trajnim problemima u vezi s pitanjem nestašice lijekova, za razliku od većeg broja članica Europske unije.

“BiH nije članica EU i kao tržište je otvorenija u odnosu na države članice EU. Na ovaj način naša slabost prerasta u našu jakost ili prednost. U prošloj godini prevenirali smo nestašice na način da smo u znatnoj mjeri popravili dinamiku obrade zahtjeva za davanje/obnovu/izmjenu dozvole za stavljanje u promet kvalitetnih, efikasnih i sigurnih lijekova, čime smo utjecali na brži dolazak lijeka do pacijenta”, naglašava Grubiša te dodaje:

“Ne bi trebali imati problema u ovoj godini, ali je upitna 2025. Toga su svjesni i u svijetu, pa ću podsjetiti da EU ima u planu da do 2025. izradi strategiju za borbu protiv nestašice lijekova. Na tom fonu trebala bi djelovati i naša ministarstva.”

Planiraju li nadležna ministarstva zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH djelovati, nismo uspjeli saznati, jer na naša pitanja nisu odgovorili ni iz jednog od ta dva resora, pišu Nezavisne novine.