TRI SAVJETNIKA PO MINISTRU Jedini ministar u Vladi Federacije bez savjetnika je Toni Kraljević

ministri,federacija,savjetnici

Osnovna plaća savjetnika federalnih ministara iznosi 2.464 KM i na ovo se dodaje još 0,5 posto za svaku započetu godinu mirovinskog staža savjetnika

Zaključkom Vlade FBiH, koji je donesen prije dvanaest godina, utvrđen je broj savjetnika nositelja izvršnih funkcija u Vladi, prema kojem federalni ministri mogu imati najviše tri savjetnika, piše Oslobođenje

Do ovog trenutka angažirano je dvanaest savjetnika u ministarstvima, a jedini koji nema savjetnika je federalni ministar financija Toni Kraljević.

Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, imenovao je dvojicu savjetnika. To su šezdesetšestogodišnji Radomir Predojević, koji je savjetnik za ekonomska pitanja od 19. svibnja. Predojević je po struci ekonomist, a ranije je radio na rukovodećim pozicijama u nekoliko banjalučkih poduzeća. Aleksandar Vuković je Mijatovićev savjetnik za razvoj, poduzetništvo i obrt od 7. lipnja. Završio je Prirodno-matematički fakultet u Banjoj Luci i magistar je geografskih nauka. I on je, također, bio direktor nekoliko banjalučkih poduzeća.

Pravilnikom o unutarnjoj organizaciji federalnog Ministarstva rada i socijalne politike su sistematizirane tri savjetničke pozicije, a popunjene su dvije. Ismira Kalkan je od svibnja savjetnica ministra Adnana Delića za pravna pitanja. Prethodno je u ovom ministarstvu radila, pored ostalog, kao načelnica Službe za europske integracije, strateška planiranja i koordinaciju projekata. Četrdesetjednogodišnji Jusuf Brkić je diplomirani ekonomist i savjetnik je za ekonomska pitanja. U njegovoj biografiji je navedeno da je radio u Ministarstvu gospodarstva KS-a kao pomoćnik ministra za ekonomsko-finansijcke i stručne poslove i praćenje rada privrednih društava sa učešćem državnog kapitala. U FMRSP-u u narednom periodu planiraju imenovanje i trećeg savjetnika za socijalnu politiku.


Ramo Isak, federalni ministar unutrarnjih poslova, ima dvojicu savjetnika. Zeničanin Kasim Alić je po struci pravnik, a u FMUP-u je od 9. svibnja savjetnik ministra za saradnju sa županijskim MUP-ovima i drugim organima i tijelima. Drugi Isakov savjetnik je Haris Mujanović. Završio je Ekonomski fakultet u Tuzli, a u FMUP-u je od lipnja savjetnik za obrazovanje.

Prof. dr. Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke, imenovala je tri savjetnika. Seid Masnica je savjetnik za visoko obrazovanje, nauku i tehnologije. Univerzitetski je profesor, dugogodišnji urednik i producent na BHRT-u. Belma Trajkov je savjetnica za ekonomska i pravna pitanja. U njenoj biografiji se navodi da ima dugogodišnje iskustvo u tijelima javne uprave, dok je Benjamin Hedžić savjetnik za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu - Odsjek germanistika.