Trhulj: Teret plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede

Erdal Trhulj, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, EPHZHB, Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, Elektroprivreda BiH

Sada idemo s odlukom o restrukturiranju elektroprivrednih poduzeća, kazao je u izjavi za Agenciju Fena federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

U tom smislu su usvojene privremene smjernice i čitav niz podzakonskih akata koji trebaju stvoriti uvjete da 01. siječnja počne otvoreno, liberalno tržište električne energije. Smjernice su rađene s Federalnom regulatornom agencijom za električnu energiju (FERK), kojim će se označiti ozbiljniji početak restrukturiranja dviju kompanija.

"To bi značilo i smanjenje cijena električne energije za industriju za nekih 10 do 12 posto", kazao je Trhulj. Naime, razdvajanjem proizvodnje, distribucije i opskrbe pokazat će se da obje kompanije za opskrbu u EBiH i EPHZ HB neće biti konkurentne s privatnim opskrbljivačima i tu će se pokazati višak radne snage.

Tu će se najjasnije vidjeti teret koji plaćaju građani zbog viška broja zaposlenih u obje elektroprivrede. Govoreći o borbi protiv kriminala i korupcije spomenuo je i oblast namjenske industrije. "I pored problema s kojima se susrećemo u razvoju namjenske industrije, osim pomaka, vidi se da ima i pokušaja da se to zaustavi", kazao je Trhulj.

U tom kontekstu, rekao je da je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH 28. veljače predalo 'možda i najveći predmet', to jeste svu dokumentaciju Tužiteljstvu BiH i Veleposlanstvu SAD-a u BiH. "Od američkog veleposlanstva očekujemo podršku, jer je ovo ogroman problem, koji se treba riješiti da tu namjensku industriju pusti da se dalje razvija", rekao je Trhulj.

U kontekstu postojanja ohrabrenja za građane koji svakodnevno prosvjeduju širom gradova BiH, kazao je da nije čovjek onaj koji lažno obećava. "Sve što smo radili ljudi vide. Govorimo o tri, četiri velika sektora. Puna implementacija propisa, koji su doneseni u protekle tri godine, trebaju u ovoj godini stvoriti uvjete za razvoj odnosno donijet će dobro građanima BiH", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Fena