VIDEO  Trgovci u BiH u strahu od krivotvorina: Evo kada se lažni novac najčešće upotrebljava

Trgovci u BiH u strahu od krivotvorina: Evo kada se lažni novac najčešće upotrebljava
FTV

Sve više krivotvorenih novčanica pojavljuje se širom naše zemlje – i to 20, 50 i 100 maraka. Najčešće se upotrebljavaju vikendom i u poslijepodnevnim satima, a osobe koja ih koriste pretežno nisu s područja na kojem vrše prevaru.

Centralna banka BiH posebno naglašava da, bez obzira na natpise koji se nalaze na „filmskom“ novcu, njihovu veličinu, uočljivost, pa i opći izgled novca, izrada, pribavljanje i stavljanje ovakvog novca u opticaj predstavljaju kazneno djelo.

Kada je u pitanju krivotvoreni novac KM uopće, do sada se pokazalo da su krivotvorine vrlo loše kvalitete i lako se mogu prepoznati provjerom zaštitnih obilježja.Stoga je važno znati prepoznati ta obilježja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Novčanica od 50 KM ispravna je ukoliko ima:

-Vodeni znak s motivom skulptura sa svjetiljkama, koji je primjetan onda kada se novčanica drži prema svjetlu.

-Zaštitnu nit, potpuno ugrađenu u papir, s tekstom iznosa novčanice

-Prozirni registar

-Mikrooptičku zaštitnu nit

-Oznaku nominalne vrijednosti u donjem desnom kutu naličja novčanice – tiska se posebnom optički promjenjivom bojom, koja se mijenja ovisno od kuta promatranja, od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu

-Duboku štampu

Krivotvorene novčanice najčešće su u upotrebi u maloprodajnim objektima i tržnicama. I prodavači i kupci govore kako je bilo ovakvih stvari i prije.

"Sada ne smijem ni primati 50“, kaže jedan od njih.

Drugi dodaje kako je jednom od prodavača ‘podvaljena’ takva novčanica. Na pitanje je li prijavio to policiji – odgovara da nije, javlja Federalna.ba.

Oglasili su se i iz MUP-a ŽS. Kao i Centralna banka BiH, savjetuju građane da prije naplate provjere ispravnost novčanica. U slučaju zaprimanja veće količine novca od nepoznate osobe, potrebno je izvršiti provjeru u banci. Također, djelatnici se pozivaju da osiguraju objekte aparatom za provjeru ispravnosti. Ukoliko se prilikom provjere utvrdi da su novčanice sumnjive, potrebno je istovremeno obavijestiti policiju.