Trenutna ulaganja u cestovnu infrastrukturu u FBiH 870 milijuna KM

Razvoj infrastrukture donosi ekonomski i gospodarski rast, a kako bi razvojne projekte pokrenuli i realizirali potrebne su nam investicije.

U cijelom krugu jedna od važnih karika je pozitivna politička klima koja investitorima jamči sigurnost za ulaganja, izjavio je Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Najvažniji segment prometa u BiH je cestovni.

Njime se omogućava prijevoz ljudi i dobara, gospodarska suradnja, povezanost sa susjednim zemljama i stoga su nužna ulaganja u izgradnju, sanaciju i održavanje.

Trenutna ulaganja u cestovni promet u Federaciji BiH uključuju 474 milijuna eura za autoceste i 396 milijuna eura za magistralne ceste – naglasio je ministar Lasić.

O ulaganjima i modernizaciji prometnica kroz Hercegovinu, ministar Lasić je istaknuo projekte izgradnje ceste Neum-Stolac, za koju je izdvojeno 40,86 milijuna eura, autoceste na Koridoru Vc ukupne investicijske vrijednosti preko 460 milijuna eura i južne obilaznice Mostara.

Sve ovo nije moguće bez političke potpore, pozitivnih pomaka i, prije svega, stabilne vlasti.

Nažalost, u BiH nova vlast nije formirana ni nakon skoro godinu dana od izbora.

To se odražava na funkcioniranje svih razina vlasti i općenito države, ali i na relizaciju mnogih dogovorenih projekata, kazao je Lasić, dodajući kako Vlada FBiH u svom radu teži tome da dogovorima rješava sva pitanja, te na taj način i donositi odluke.

BiH su potrebne promjene, od izmjena Izbornog zakona i Ustava kako bi se osigurala stvarna ravnopravnost naroda i građana, kao i njihovo legitimno predstavljanje u skladu s izbornom voljom, do mnogih reformi koje traži EU.

Smatram kako je politika umjerenosti i kompromisa koju HDZ BiH zagovara jedini mogući put za budućnost BiH, zaključio je Denis Lasić, ministar prometa i veza Federacije BiH.