FOTO  Trebinjska tržnica ne pamti lošije dane, traži se spas u domaćim kupcima

pijaca, Trebinje, povrće, voće, prodaja, tržnica, cvijeće, krumpir
Z. Lojpur/ Hercegovina.info

Trebinjska tržnica ne pamti lošije dane. Od početka pandemije, prodaja je drastično manja i jedini spas traže u domaćim kupcima.

Kako kažu, zaradu je najviše ugrozila činjenica da nema kupaca iz Dubrovnika i Herceg Novog, od kojih se najviše zarađivalo, naročito subotom, jer je tada tržnični dan.

Budući da je smještena u samom centru pod čuvenim trebinjskim platanima, uvijek je bila mjesto okupljanja Trebinjaca i Trebinjki. Obično bi starija populacija iskoristila vrijeme za kupovinu, ali i za susret i razgovor, koji su bili gotovo ritualni na ovome mjestu.

pijaca,Trebinje

"Starijih osoba skoro i da nema. Donekle je to i razumljivo jer se ljudi plaše virusa. Navrate samo oni koji su obično sami i nema nitko od mlađih da im kupi namirnice. Najviše zarađujemo od omladine. Ali tu nema puno priče kao što je nekada bila sa starijima. Oni obično na brzinu kupe što im treba i ne zadržavaju se puno. Dubrovčana i Novljana skoro da nema više nikako", priča prodavačica Sava za Hercegovina.info, prisjećajući se kako je to nekada bilo.

Kako kažu, najveći problem je što nema više Dubrovčana da dolaze. Oni su bili najbolje mušterije i navraćali bi obično vikendom. Posebno su bili zainteresirani da kupuju domaći hercegovački sir i med. Nekada bi sve za jedan dan rasprodali, a sada gledaju kako bar nešto da prodaju.

pijaca,Trebinje

"Imam dosta starih mušterija iz Dubrovnika i Herceg Novog. Dođu u Trebinje, ali samo kod automehaničara ili zubara jer im se isplati. Najveći broj njih je u strahu od virusa i izbjegavaju kupovati na tržnici", objašnjava Sava.

Ipak, baka Sava je optimist. S osmijehom kaže da se ne treba puno žaliti, i da će sve ovo jednoga dana biti iza nas.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.