TREBINJE Vlast bez pitanja vlasnika uzela poljoprivredno zemljište da bi izgradila bolnicu

Pokret za resistuciju Trebinje
Hercegovina.info

Na današnjoj konferneciji za medije 'Pokreta za restituciju' Trebinje, poručeno je da su lokalne vlasti u ovom gradu nezakonito pristupile izradi regulacijskog plana područja na kojem je u planu gradnja nove bolnice. Kako kažu u ovom udruženju, građanima Trebinja ponovno se oduzima zemlja koja im je već jednom oduzeta poslije Drugog svjetskog rata.

Odvjetnik trebinjskog Udruženja 'Pokret za restituciju' Zoran Ignjatić rekao je medijima da odluke i dokumenti, koje je lokalna vlast usvojila, a koji se odnose na izgradnju bolnice, kao i na izgradnju drugih objekata na poljoprivrednom zemljištu, nisu zakonite.

"Na području Grada Trebinja važi urbanistički plan do 8. veljače 2023. godine, a u njemu se ovo zemljište tretira kao poljoprivredno. Međutim, lokalna samouprava 16. rujna 2021. godine donijela je odluku o pristupanju izrade regulacijskog plana Pridvorci-Nova bolnica sa namjerom da na tom lokalitetu, koji je isključivo poljoprivredna površina, gradi javni objekat, novu bolnicu. 

U pitanju je parcela čiji su vlasnici bili članovi ovog udruženja, a koja im je izuzeta isključivo za poljoprivrednu namjenu. Stoga, odluku koju donose vlasti Grada Trebinja smatramo potpuno nezakonitom", objasnio je Ignjatić.

Ignjatić dodaje da se u studenom i prosincu prošle godine obraćao Gradskoj upravi sa konkretnim pitanjima, ukazujući na nezakonitosti u pomenutim slučajevima, ali da nikakav odgovor nije dobio.

Podsjećamo, članovi ovog Pokreta i ranije su se okupljali kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo postupcima lokalne vlasti, ali ni tada nisu dobili nikakav odgovor.