Treba li narodu papir iz Vatikana da vjeruje u Gospu Međugorsku?

ako najavljuju neki vatikanisti, na primjer Marco Tossati u torinskoj Stampi, vjerojatno je da Sveta Stolica neće priznati da su zbivanja u Međugorju nadnaravna.

Dokument treba očekivati uskoro, najavio je predsjednik katoličke Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i metropolit sarajevski u intervjuu agenciji Reuters: “Očekujemo nove upute o tome. Ne vjerujem da ćemo morati čekati dugo, pretpostavljam da će to biti ove godine, ali to još nije jasno”.

Sarajevski kardinal je najavio da u studenome dolazi u Rim i da će tada o tome raspravljati. Nije još jasno ni hoće li to biti poseban dokument  ili je riječ o već dulje najavljivanom naputku o postupanju s navodnim nadnaravnim fenomenima, koji priprema Kongregacija za nauk vjere, kurijalni dikasterij u kojemu se pravovjerje luči od hereze, i kojemu je Benedikt XVI. bio na čelu više od dva desetljeća, sve dok nije izabran za papu. I sadašnji kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone dugo je djelovao kao tajnik te Kongregacije, te se osobno bavio međugorskim fenomenom.

U početku ove godine izvori bliski Vatikanu najavili su da će naputak biti sročen i upućen katoličkim biskupima širom svijeta i tako dopuniti i precizirati slične upute poslane još 1978., dok je na čelu Kongregacije bio hrvatski kardinal Franjo Šeper.

Što će zaista biti u najavljenom dokumentu vidjet ćemo kad ga potpiše prefekt Kongregacije za nauk vjere William Levada i kada ga odobri Papa.

Ako se ostvari ono što je najavljivano u početku ove godine, onda su promjene više u tehnološkoj nego u faktičkoj sferi. Kongregacija će po tom izvoru preporučiti dijecezanskim komisijama da podatke o navodno čudesnim događajima pretresu stručnjaci teolozi, psihijatri, pa i egzorcisti, kako bi utvrdili je li vidjelac psihološki stabilan, jesu li njegove vizije u skladu s crkvenim učenjem, bi li od fenomena imao neku korist, nije li u to upleo papke Nečastivi. Pretrest će se i kompjuter da se vidi da nije vidjelac kopirao opis fenomena od koga drugoga. Vidjelac ne bi smio govoriti javnosti o svom iskustvu, pa i zato da netko ne izmisli fenomen da bi postao glasovit.

Očita svrha dokumenta po tim najavama nije uvođenje nikakvih revolucionarnih novosti, nego ujednačavanje postupka, uz osvrt na nova tehnološka dostignuća.

Ti bi naputci bili u skladu i s drugima recentnima (i prije egzorcizma ispituje se psihičko zdravlje i stabilnost navodno opsjednutoga, na primjer). Zbiljska novost je pretraga kompjutora.

Katolička crkva je i dosad bila razmjerno oprezna. Francuski mariolog René Laurentin dokumentirao je oko 2450 navodnih Bogorodičinih ukazanja u povijesti Crkve, od kojih tristotinjak u prošlom stoljeću. Katolička crkva ih je priznala usve dvanaest. Posljednje priznato, u Lausu, čekalo je tri i pol stoljeća.

Proces u prvoj fazi ostaje u nadležnosti mjesnog biskupa. I to hendikepira Međugorje, jer su oba biskupa ordinarija u posljednjih 28 godina, prvo Pavao Žanić, pa Ratko Perić, od početka žestoko skeptična spram čuda hercegovačkih franjevaca.

 Mons. Perić je više puta ponovio da Katolička crkva ne priznaje da se u Međgorju ukazuje Bogorodica, a u intervjuu Crkvi na kamenu je ustvrdio da ni papa Benedikt XVI. ne vjeruje u čudesnu narav međugorskog fenomena. Ove godine je Perić poručio vjernicima i svećenicima da se “ne ponašaju kao da su 'ukazanja' priznata i dostojna vjere”.

Još 1991. je tadašnja Biskupska konferencija Jugoslavije, na zasjedanju u Zadru, objavila 10. travnja izjavu o Međugorju u kojoj se kaže i ovo: “Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Međutim, brojna okupljanja vjernika zahtijevaju pozornost i pastoralnu skrb u prvom redu dijecezanskog biskupa, a s njim i drugih biskupa, kako bi se u Međugorju, promicala zdrava pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji, u skladu s učenjem Crkve”. To su više puta doslovce ponavljali iz Vatikanu, a dvaput su objavljivana i pisma tadašnjeg biskupa Bertonea drugim biskupima u kojima se pozivao na to gledište bivše BKJ.

Živko Kustić: To nije pravorijek Crkve

- Vjernik nije dužan vjerovati Papi jer Papa nije ovlašten donositi sudove o tome je li se Gospa pojavila ili nije. Papa ne može prosuditi s dogmatskog stajališta da se Gospa nije ili je pojavila, nego Papa može samo donijeti mjeru discipline - smatra don Živko Kustić, koji je bio neugodno zatečen najavom dokumenta koji bi se mogao pojaviti iz Vatikana. Teolog dr. Adalbert Rebić smatra da je teško unaprijed ocjenjivati dokumente koje će Sveta Stolica tek donijeti. - U svakom slučaju, nije riječ o dokumentu dogmatske prirode, puno prije je riječ o diciplinskim stvarima i vjernici ga nisu dužni poštovati - kaže Adalbert Rebić. No, naglašava da je Sveta Stolica jako oprezna te da se neće zaletjeti dokumentom u kojem bi, jednostavno rečeno, navela osporava li ili potvrđuje ukazanja u Međugorju. - Jako je važno vidjeti koje će formulacije koristiti Sveta Stolica u tom dokumentu te će se prema tome moći iščitati poruka dokumenta - kaže Adalbert Rebić.

- To nije pravorijek Crkve pa vjernici ne moraju vjerovati u to što će Sveta Stolica reći o Međugorju - rekao je don Živko Kustić i dodao da je Međugorje potrebno hrvatskom narodu te da je koristilo i vjernicima i državi. Samim time osporavanje bi nanijelo štetu hrvatskim vjernicima, ali i Hrvatskoj, pribojava se Kustić.  (B. Vlašić
)

 

OD UKAZANJA DO VATIKANA

1981. 24. lipnja - 15-godišnja Mirjana Dragičević i 16-godišnja Ivanka Ivanković rekle su da su oko 18 sati u Podbrdu iznad sela Bijakovića u župi Međugorju vidjele Gospu. Nakon što su u selu opisale ono što su vidjele, to su provjerili Ivan Dragičević, Vicka i Ivan Ivanković te Milka Pavlović.

25. lipnja - Gotovo u isto vrijeme predvečer istih šestero djece sa 16-godišnjom Marijom Pavlović i 10-godišnjim Jakovom Čolom najprije je vidjelo bljesak svjetlosti, a zatim prekrasnu ženu koja ih je pozvala k sebi. 

22. listopada - fra Jozo Zovko osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora.

1982. 7. siječnja - Gospa počela Vicki kazivati svoj život.

1983. 17. veljače - Fra Jozo Zovko pušten iz zatvora u Foči. 125. lipnja - Međugorje posjetilo više od 100.000 hodočasnika.

1984. 1. ožujka - Gospa preko Marije Pavlović počinje svaki četvrtak slati poruke hodočasnicima.

1994. 25. veljače - Ivan Pavao II. piše Marku Skwarnickome: “Mislim da se Međugorje sada bolje razumije. Bolje se razumije taj ‘pritisak’ Majke danas, kada vlastitim očima vidimo strahotu opasnosti”.

1995. 2. veljače - Talijanska glasila objavila da je kip Kraljice Mira, kupljen u Međugorju za hodočašća, u talijanskom mjestu Pantanu proplakao krvavim suzama.

2002. 26. rujna - Naj-razglašeniji vatikanski egzorcist Gabriele Amorth u intervjuu o. Dariju Dodigu naglasio da je “Međugorje tvrđava protiv Sotone”.

2006. 17. travnja - Papa Benedikt XVI. ne priznaje međugorska ukazanja i ne namjerava priznati Međugorje kao međunarodno svetište - prenio je Jutarnji list iz intervjua mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića Crkvi na kamenu.

2008. 6. svibnja - Biskup Andrea Gemma, svojedobni egzorcist u Vatikanu, izjavio da je Međugorje “dijabolična pojava, oko koje kruže brojni podzemni interesi”

2009. 6. lipnja - Mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić u homiliji u Međugorju rekao da nakon razgovora u Vatikanu može ponoviti da Katolička crkva ne priznaje “navodna ukazanja, poznata kao ‘Međugorski fenomen’”.  

jutarnji list