Traži se HT - živ ili mrtav

Zakazivanje paralelnih sjednica Skupštine dioničara HT Mostar produbljuje sukob aktualnog Nadzornog odbora i Vlade FBiH, kao predstavnika većinskog vlasnika i može dovesti poduzeće u još težu situaciju, pišu Nezavisne novine.

Paralelne skupštine

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH sazvalo je za četvrtak 4. kolovoza sjednicu Skupštine HT Mostar na čijem je dnevnom redu smjena Nadzornog odbora obzirom kako ovakvu sjednicu nije htio sazvati.

Istovremeno, Nadzorni odbor mostarskg telekoma za isti dan sazvao je sjednicu Skupštine kako bi razmatrao plan rada za ovu godinu i raspodjelu dobiti, koje je na prethonoj sjednici Skupštine 30. lipnja "oborio" predstavnik državnog kapitala glasajući protiv. Ovakvo glasanje uslijedilo je jer na dnevnom redu sjednice 30. lipnja nije bila smjena šest predstavnika državnog kapitala u NO o čijem je razrješenju nova vlada zakonski dvojbeno odlučila krajem svibnja jer je bez njene suglasnosti za generalnog direktora imenovan Vilim Primorac. Do Primorčevog imenovanja direktor je bio Stipe Prlić.

"Većinski vlasnik, predstavnici državnog kapitala, neće doći na sjednicu koju je zakazao NO. Neće doći ni suvlasnici kompanije iz Zagreba. Možda će samo mali dioničari zalutati. Sjednicu Skupštine zakazuje predsjednik NO, ali se ne može biti taoc jednog čovjeka pa većinski vlasnik može dobiti suglasnost Povjerenstva za vrijednosne papire FBiH i resorno ministarsvo ju je dobilo", rekli su u tzv. Vladi FBiH.

Predsjednik NO HT Mostar Žarko Pušić tvrdi kako ta "antikompanijska sjednica" Skupštine, kako je nazvao sjednicu koju je sazvalo Ministarstvo, neće proizvesti nikakve pravne učinke. Najavio je tužbu i zahtjev za poništenje ako bude izglasano razrješenje šest članova NO.

"Inicijatori nezakonja i rušitelji HT Mostar, ministar Enver Bijedić i premijer Nermin Nikšić, imaju odmah podnijeti ostavke na okupirane prve pozicije, a razrješenje članova NO jedino može da slijedi po isteku mandata koji završava 22. prosinca 2012. godine", tvrdi Pušić.

Dodao je kako su zbog odluka o razrješenju članova Nadzornog odbora podnesene prijave Kantonalnom sudu u Sarajevu i Obudsmanu za ljudska prava. Pušić kaže kako je sprema i treća prijava i to protiv resornog ministarstva, Vlade FBiH, te FTV "zbog priloga objavljenog 21. srpnja kada je napadnut NO i kada su iznesene određene prijetnje".

Namjere Vlade nemaju suvislo pokriće

Sadašnja uprava HT Mostar na čelu s Vilimom Primorcem stabilizirala je poslovanje ovog javnog poduzeća i pokrenula internu istragu poslovanja prethodne uprave. Razdoblje "vladavine" prethodne predmetom je i ozbiljne međunarodne kaznene istrage koju je pokrenuo Interpol zbog sumnji u pranje novca u samom vrhu HT-a.

Sadašnja, nametnuta Vlada Federacije panično traži načine kako bi raniju, inkriminiranu upravu vratila u mostarsku tvrtku ne navodeći niti jedan suvisao razlog svojih namjera i postupaka,