TRAŽE VEĆU DNEVNICU I REGRES Zaposleni u institucijama BiH ne odustaju od povećanja osnovice

Zaposleni u institucijama BiH
Faktor

Sindikati zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine ne odustaju od toga da osnovica za plaću u ovoj godini bude povećana na 630 KM, a zatražili su i povećanje dnevnice s 25 KM na 60 KM.

Prije donošenja odluka o daljnjim koracima pričekat će razgovore koje su zatražili od nadležnih u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Štrajk je, kazali su, posljednja opcija.

No ministar financija i trezora BiH Zoran Tegeltija kazao je nedavno za Faktor da se o ovom iznosu osnovice nije pregovaralo, kao i da nije realno da proračun za 2023. godinu bude onoliki koliko je predložio njegov prethodnik Vjekoslav Bevanda koji je uzeo u obzir i osnovicu od 630 KM. Obećao je pak da će biti određenog rasta plaća.

"Ta strahovlada je prevršila svaku mjeru. Naša plaća nije povećavana od 2008. godine. Od tada je dva puta umanjena pa je prošle godine vraćena na iznos koji je bio 2008, a cijene su od tada narasle. Očito neće da grade institucije BiH, ali ako neće, neka tako i kažu. Mi još nikakav socijalni dijalog s Vijećem ministara nismo imali", rekao je Dragan Krvavac, predsjednik Saveza sindikata policijskih organa u BiH koji okuplja sindikate tri policijska tijela na razini BiH (SIPA, Granična policija i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela).

Kada je u pitanju zahtjev za povećanje dnevnice, Krvavac je pojasnio da nije isto kada idete na službeno putovanje i kada idete na teren i radite operativne taktičko-policijske poslove.

"Od plaće vam uzmu 100 KM, a daju 25 KM. Uzmu od smještaja, toplog obroka. Predložili smo mogućnost da odvoje službeno putovanje od operativnog rada", dodao je Krvavac.

Sindikati su zatražili i donošenje odluke o regresu, ali o iznosu se još službeno nisu izjasnili. Regres je bio 300 KM, a postoje informacije da bi mogao biti predložen u iznosu od oko 500 KM.