TRAVNIK Nakon smrti izbornog pobjednika, još nije poznat epilog oko izbora novog načelnika

Posjeta Jajcu i Travniku
Odmori u BiH

Travničani čekaju odluku o izborima za načelnika, nakon što je Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP BiH) potvrdilo pobjedu kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) koji je preminuo na dan izbora. Raspisivanje prijevremenih izbora sve je izglednija opcija, a prema najavama odluka bi mogla biti donesena sljedeći tjedan, prenosi BHRT.

Iz SDA kažu da su jedina moguća opcija prijevremeni izbori za načelnika, a kao argument navode zakonski okvir.

“Sada se, pošto je SIP proglasio pobjednika, očekuje da oni proglase da zbog smrti nije moguće uručiti mandat dr. Peci. Sada postoji zakonski okvir da se proglase prijevremeni izbori u Travniku”, smatra Tahir Lendo, predsjednik Općinskog vijeća Travnik.

Ukoliko se dogodi da odluka SIP-a bude da se ide u prijevremene izbore, iz travničke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) najavljuju nove žalbe.

“SIP je imao dovoljno materijala i motiva da uradi kako im je sud naložio. Prošlo je više od dva mjeseca od izbora, što su odlučili o Travniku? Zašto potvrđuju rezultate, a osoba je umrla? Mi se na sve odluke žalimo i žalit ćemo se i na odluku o prijevremenim izborima, ako bude donesena”, kazao je Bojan Domić, predsjednik Općinskog vijeća HDZ Travnik.

Iz SIP-a još nema službenog stava. I dok se situacija sa načelničkim mjestom tek treba riješiti, problema sa formiranje Općinskog vijeća u Travniku, akteri kažu, neće biti.

“Vijeće će biti formirano, nema nikakvih zapreka, ljudi ne trebaju trpjeti”, kazao je Domić

A, do izbora ili uručenja mandata novom načelniku, općinu vodi aktualni načelnik Admir Hadžiemrić. Građani Travnika u ovom slučaju neće ispaštati s obzirom na to da je po trenutnom zakonskom rješenju do završetka izbora produžen mandat aktualnom načelniku.

Pred Travničanima je dugo razdoblje do izbora novog načelnika, kažu predstavnici političkih stranaka iz ovog grada. Svijetla točka čitavog procesa su najave da će novo Općinsko vijeće biti konstituirano u narednih deset dana.