Tradicionalne tetovaže iz Rame na izložbi u Bruxellesu

Rama tetovaže
hercegovina.info

Kako je u tijeku prikupljanje građe za monografiju o tradicionalnom tetoviranju katolika u Rami, a koje je medijski popraćeno, cjelokupna aktivnost zapažena je i od strane organizatora Balkan Trafik festivala koji se inače održava u centru za kulturu BOZAR/PSK u Bruxellesu.

Balkan Trafik je ove godine napunio 15 godina, a zbog pandemije odigrao se potpuno digitalno putem specijalne aplikacije. Iduće godine se, naime, očekuju izložbe i koncerti uživo.

Festival je tako pripremio tri izložbe za publiku, a jedna od njih je upravo tradicionalno tetoviranje katolika u Rami, što predstavlja svojevrsnu pretpremijeru projekta monografije, javlja Ramski vjesnik.

Još od samog početka festival je imao ideju spajati društva i narode Balkana, prijeći preko svih predrasuda predstavljanjem nečega što nas sve spaja, a to su kultura i umjetnost.

Tijekom festivala u travnju, organizirani su koncerti, radionice i izložbe. Razgovaralo se sa preko stotinu glazbenika, slikara, pisaca i filozofa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Grčke, Mađarske, Bugarske i Rumunjske.

Balkan Trafik je jedinstveni festival s ovakvim programom u Europi, a jedan od njegovih ciljeva je i povezivanje ljudi, razmjena pogleda na povijest, tradiciju i kulture Balkana. Centralni dio festivala svakako je i glazba čiji univerzalni jezik svi razumiju, a svakako valja istaknuti da je jedan od poznatijih sastava iz BiH također bio dio ovogodišnjeg festivala, riječ je o Dubioza kolektivu. Atrakcija na ovogodišnjem festivalu bio je čuveni trubač libanonskog porijekla Ibrahim Maalouf.

Direktor festivala Nicolas Wieërs je kroz svoj objektiv i seriju od deset dokumentarnih filmova otkrio manje poznate predjele zemalja zapadnog Balkana. Festival spajanjem ovakvih sadržaja ima ideju upoznati publiku Europe s kulturnim nasljeđem Balkana, a iz Balkan Trafika kažu da je zanimanje u zapadnoj Europi za ovakav sadržaj sve veće i veće.