TKO VIŠE VRIJEDI DRŽAVI Službenici Vlade FBiH dobit će 1080 KM pomoći, gradski i županijski službenici po 300 KM

Državni službenici

Vlada Federacije BiH donijela je odluku da pomogne državnim službenicima s po 1080 KM, no taj iznos će dobiti samo službenici pod Vladinom ingerencijom dok su gradski i županijski službenici ostali na preporuci za pomoć koja bi trebala iznositi 300 KM. Sindikati svih proračunskih korisnika tražili su od Vlade HNŽ da revidira odluku i poveća navedeni iznos pomoći.

Svi korisnici kojima plaće isplaćuje Vlada HNŽ dobit će isti iznos.

"Mi još službeno nemamo ništa od nadležnih tijela. Mi smo tražili da se odluka revidira i taj iznos poveća. U narednim danima ćemo dobiti službene potvrde na naše odgovore, zasad nemamo nikakva saznanja. Odluka od 300 KM je na snazi i prema našim saznanjima to bi se trebalo realizirati uz plaće za studeni", kazao je Nail Balić, iz sindikata policije HNŽ-a.

Preporuka je tu da se ne uvaži.

"Preporuka Vlade FBiH je da se dadne iznosi koji je predviđen, a to je 1080 KM, no Vlada HNŽ je rekla da nemaju ta sredstva na raspolaganju i da iznos koji mogu izdvojiti je 300 KM. Svi proračunski korisnici Vlade FBiH dobit će 1080 KM, vodeći se time možemo govoriti o diskriminaciji među ljudima da je netko više, a netko manje vrijedan. Ukoliko postoji mogućnost, bilo bi dobro da Vlada revidira odluku ida se ide ka većem iznosu", zaključio je Balić.

Kako saznajemo i zaposlenici Gradske uprave u Mostaru nezadovoljni su svojim radno-pravnim statusom, te su zbog kašnjenja primanja podnosili prijave inspekciji. Najbolje je izgleda federalnim zaposlenicima.

Odluka federalne Vlade od 27. listopada sa sjednice u Mostaru donijela je samo nemir među one koji su očekivali tu pomoć. Vlada je kao jednu od mjera protiv inflacije predstavila pomoć zaposlenicima koju mogu isplatiti poslodavci neoporezivo u najvišem iznosu do 1080 KM, no dok će Vlada 'svojim' zaposlenicima isplatiti najviši iznos, županijama je poslala preporuke i autonomiju u odlučivanju pa tako i ne čudi da će županije isplatiti manje od trećine od onoga što će isplatiti Vlada FBiH.

"Iz Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine izdvajaju se sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine isključujući izabrane dužnosnike, nositelje izvršnih funkcija i savjetnike izabranih dužnosnika i nositelja izvršnih funkcija", kazali su tada iz Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Isplata sredstava izvršit će se u skladu s Uredbom o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena, u visini od 1080 KM po zaposleniku, najkasnije do 30.11.2022. godine.

Pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici koji su bili u radnom odnosu na dan 31.10.2022. godine.   

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.