Tko su masoni koji su u samom vrhu vlasti Bosne i Hercegovine?

Milorad Dodik

Kada je prije dva mjeseca autoru ovog teksta stigao poziv da posjeti novootvoreni masonski hram koji se nalazi na Savskom sajmištu u Beogradu, uslijedila je nevjerica jer se do sada pod strogom tajnošću, odnosno, pod zakletvom, čuvao identitet masona, njihovo djelovanje i mjesta gdje izvode svoje rituale. Međutim, u posljednjih nekoliko mjeseci stvari su se znatno promijenile. Novoosnovane masonske organizacije pokušavaju u svoje redove "regrutirati" što veći broj uglednih intelektualaca, političara, pa i svećenika.

VELIKA LOŽA U BIJELJINI

U Srbiji trenutno postoji šest regularnih masonskih loža, ali smatra se da među njima primat ima Regularna velika loža Srbije, čiji je veliki majstor dr. Petar Kostić, a njen veliki sekretar za vanjske poslove, vodeći srpski templar Tahir Hasanović, visoki funkcionar Liberala Srbije. Hasanović je, inače, u noći uhićenja Slobodana Miloševića na Dedinju 2001. godine bio pored Čedomira Jovanovića glavni pregovarač oko Miloševićeve predaje i to u ime tadašnjeg ministra MUP-a Srbije Dušana Mihajlovića.
Kako smo saznali iz razgovora sa jednim srpskim masonom koji nije želio da otkriva svoj identitet, slobodni zidari u Srbiji imaju sedam masonskih hramova. Nedavno su jedan svoj hram otvorili i u Bijeljini.
Naime, prije dva mjeseca je ritualom "unošenja svjetlosti" formirana loža "Svitanje" u Bijeljini, a ubrzo potom i loža Svetog Jovana Krstitelja u Banjoj Luci. Ove dvije nove masonske organizacije pod zaštitom su Velike nacionalne lože Srbije.
Svečani čin unošenja svjetlosti obavljen je pred pedesetak novih članova Bratstva slobodnih zidara iz Republike Srpske. Naš sugovornik tvrdi da se nikada prije nije dogodilo da se u tako kratkom roku na prostoru BiH formiraju dvije masonske lože i da privuku tako veliki broj kandidata. Razlog tome je, kako kaže, nagla popularizacija masonerije, ali i spuštanje kriterija za članstvo. Također, većina kandidata u bratstvo ulazi da bi postali svemoćni vladari iz sjenke ili zbog osobne koristi. Vjeruju, naime, da će kao masoni dobivati povjerljive i važne poslove i tako ostvariti veliku materijalnu korist.

POPULARIZACIJA MASONERIJE U RS-u

"Veliki odziv kandidata u Republici Srpskoj uslijedio je uglavnom iz poslovnog svijeta, zatim se priključio veliki broj uglednih liječnika, sveučilišnih profesora, ali i aktualnih političara... Točnije rečeno, nekoliko ministara u Vladi Republike Srpske u vrlo kratkom roku postali su slobodni zidari, tako da možemo slobodno reći da u Vladi Milorada Dodika sada radi nekoliko masona."
Ovaj majstor mistrije izbjegao je kazati nam imena masona u vlasti RS-a, jer je to strogo zabranjeno. On zagovara ideju da utjecaj slobodnih zidara u politici i državnim tijelima treba biti još veći, jer su masonske organizacije u drugim državama svijeta veoma jake i ima ih na svim nivoima vlasti.
Međutim, jedan od razlog zbog kojeg su najviđenije glave u Republici Srpskoj u vrlo kratkom roku postali masoni jeste i velika popularizacija masonerije u Srbiji. Srbijom trenutno vlada najmanje pet masona koji se nalaze u Vladi Srbije, kaže naš sugovornik.
"U našim redovima ima pet aktualnih ministara, također ima i političara iz opozicije, međutim kodeks masonerije mi ne dozvoljava da otkrijem njihov identitet. To mogu da urade samo oni ukoliko to žele."
Spekulacije da je majstor s keceljom i mistrijom nedavno postao i premijer RS-a Milorad Dodik, naš sugovornik nije želio da potvrdi ali ni demantira, ali je kazao "gdje ima dima, ima i vatre".
Mit o masonima kao elitnom i svemoćnom tajnom društvu u njihove redove privukla je i jednog utjecajnog vladiku iz Republike Srpske. Pretpostavljamo da se radi o vladici Kačavendi čije se sjedište eparhije u Bijeljini nalazi nedaleko od masonskog hrama.
"Za razliku od Udbe, Crkva nije progonila masone, a i Kruna nam je bila naklonjena, jer su mnoge vladike (Nikolaj Velimirović) i prinčevi bili slobodni zidari. Kako je glavni engleski mason bio kralj, a danas je to Vojvoda od Kenta, u Srbiji je prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević član Velike lože Engleske, što nama masonima podiže ugled u narodu. Danas ne možemo da govorimo o masoneriji kao tajnoj organizaciji već kao o diskretnom društvu s određenim tajnama", kaže naš sugovornik.
Masonerija je, tvrdi ovaj majstor, protiv nacionalizma, mržnje bilo koje vrste, poštuje se pravilo "brat je mio, bilo koje vjere bio". Prilikom inicijacije, odnosno primanja u ložu, mason koji se islamske vjeroispovijesti stavlja ruku na Kur'an, kršćanin na Bibliju, Židov na Talmud. U svakom slučaju, mason mora biti vjernik, ali postoji pravilo da se u bratstvo ne primaju članovi sekti i okultnih organizacija.

MASONI IZ FEDERACIJE BiH

Masoni izvode svoje tajne rituale u hramovima i to uglavnom iza ponoći. Poštuje se strogi moralni kodeks. Po njima, preljuba je najteži prekršaj. Ukoliko je učini mason s ženom drugog masona, kažnjava se isključenjem. Slobodni zidari također ne smiju učiniti ništa što bi bilo protiv interesa njegove države i naroda. Što se tiče službene regularne masonerije, žene ne mogu biti njeni članovi. Supruga masona ne može biti prisutna njegovoj inicijaciji, ali kada on dobije bijele rukavice, dobije još jedan par i za suprugu. Pod masonom se podrazumijeva slobodan čovjek, na dobrom glasu. Masonsko bratstvo služi da pruži mogućnost da se kroz rituale i duhovni rad svaki član duhovno izgrađuje i da svojim izgrađivanjem kao pojedinačna cigla doprinese simbolično gradnji hrama humanosti. Ta gradnja zajedničkog hrama humanosti je ono što povezuje sve masone svijeta.

Za razliku od novopečenih masona iz RS-a koji su pod okriljem masonskih loža iz Srbije, masoni iz Federacije BiH pripadaju drugom distriktu, odnosno pod jakim su germanskim utjecajem, što, kako kaže naš sugovornik, pokazuje da se duh Austro-Ugarske kroz i masoneriju obnavlja na ovim prostorima.
Međutim, u Sarajevu je prošle godine uspostavljena komunikacija između masona iz Federacije BiH i masona koji pripadaju Velikoj nacionalnoj loža Srbije koja je pravni nasljednik Velike lože Jugoslavije. Ova loža, koja radi pod zaštitom Velike lože Francuske, pokušala je u svoje redove da regrutira viđenije intelektualce i direktore velikih kompanija iz Sarajeva. Tom prilikom nekoliko uglednih Sarajlija priključilo se ovoj loži čije je sjedište u Parizu.

Masoni, inače, vjeruju u Velikog arhitekta univerzuma. Njihovi simboli su šestar i mistrija, kao alati za projektiranje i zidanje svijeta, a piramida kao simbol sagrađenog hrama, u kome se mole svom Tvorcu. Tih simbola ima na preko 170 zdanja u Beogradu.

VJERA U VELIKOG ARHITEKTA UNIVERZUMA

Da masonerija u Srbiji okuplja i ugledne akademike, svjedoči piramida visoka preko jednog metra u Knez Mihajlovoj ulici, ispred zgrade Srpske akademije nauka i umjetnosti. Utjecaj braće s mistrijom, tvrdi naš sugovornik, ne treba podcjenjivati. On otkriva da su masonske organizacije u Srbiji preko određenih krugova utjecale na brojna zbivanja iz bliske prošlosti. Srpski masoni govore da su odani domovini i narodu, da se bave humanitarnim i patriotskim zadacima. U skladu s tim bilo je brojnih "akcija" u vrijeme vladavine Slobodana Miloševića kada su se masoni pokazali na djelu. Tako su masoni Velike lože Jugoslavije uvjerili Georgea Busha starijeg da pregovara tajno sa Slobodanom Miloševićem i iz zatvora pusti Vuka i Danicu Drašković. Ova loža je imala kontakte i sa zapoovjednikom američke mornarice, admiralom Petrom Karamarkovićem, inače masonom srpskog porijekla, tijekom prve blokade Jadrana 1992. godine. Masoni su dobili uvjeravanja da Srbiju tada Amerikanci neće bombardirati.
Uticaj masona bio je bitan tijekom bombardiranja SRJ 1999. godine, kada je Francuska insistirala kod ostalih saveznika da se ne ruše beogradski mostovi na način na koji su porušeni oni u Novom Sadu.

MASON ZA 10.000 EURA

Masoni sami tvrde da su u velikoj mjeri i utjecali na to da 5. listopada 2000. ne dođe do ozbiljnijeg krvoprolića u Beogradu između vlasti i pristalica DOS-a, koje je bilo na pomolu. Posljedica toga bila je da je u Vladi Srbije za vrijeme DOS-a bilo desetak masona u ministarskim kabinetima. Tada su majstori šestara i mistrije sa zidarskim keceljama bili ministar unutarnjih poslova Dušan Mihajlović, ministar vanjskih poslova Goran Svilanović i Zoran Živković, srbijanski premijer koji je naslijedio Zorana Đinđića.
"Danas te koncentracije srpske pameti i moći u okviru Bratstva slobodnih zidara u Srbiji nema, jer smo mi masoni podijeljeni i posvađani. Naime, masoni u Srbiji ne poštuju osnovni princip Konstitucije srpske masonerije, koja je utvrđena 1919. godine na zasjedanju u Zagrebu. Taj princip glasi 'ima samo jedan'. I nalaže da u jednoj državi, dakle u Srbiji, treba da postoji samo jedna masonska vlast. Srpska braća, međutim, ovaj princip ne poštuju i u Srbiji danas postoje četiri velike legalne lože i šest ilegalnih loža. To je posljedica masonskih borbi za vlast i moć", otkriva nam naš sugovornik.
Razjedinjavanju je doprinijelo i mijenjanje masonskih principa i pravila, odnosno masovan prijem mladih slobodnih zidara, insistiranje na kvantitetu, a ne kvaliteti članova masonskih loža. Kako tvrde masoni tradicionalisti, to je izazvalo stvaranje nelegalnih masonskih organizacija, kao što su Velika masonska loža Srbije, i Velika ujedinjena loža Srbije, Velika loža Vojvodine, Veliki masonski koncil i Grčka medijala i druge koje "rade pod vedrim nebom". Naš sugovornik objašnjava lošu praksu nelegalnih masonskih frakcija da u Bratstvo slobodnih zidara primaju svakoga:
"U našoj zemlji svako tko hoće može za sedam dana postati mason. U Srbiji ima dosta samozvanih i lažnih masona, odmetnika iz legalnih loža, koji su formirali neke svoje ilegalne obedijencije i trguju s masonerijom. Jedan takav majstor, na primjer, učlanjenje u svoje masonske lože naplaćuje 10.000 eura. A zna da uzme ljudima i skupocjeni sat sa ruke. Mnogi građani su lažnim pričama i mitovima o svemoći masona zavrbovani da za velike pare uđu u masoneriju i da se okite masonskim simbolima. Neki od tih zavedenih masona se javno pokazuju i hvale da su oni slobodni zidari, iako to našim pravilima nije dopušteno. Zato danas u Srbiji postoji na i desetine velikih majstora i velikih komandera.
Masoneriji u Srbiji zbog nepoštovanja Konstitucije bratstva slobodnih zidara, ali i zbog državne tolerancije rada ilegalnih obedijencija, prijeti opasnost da se pretvori u jednu neozbiljnu organizaciju', tvrdi naš sugovornik, inače mason 33. reda.

TKO JE SVE POVEZAN S MASONERIJOM

Prvi veliki majstor velike lože Jugoslavije bio je Zoran Nenezić, bivši pravobranitelj samoupravljanja, vjerski analitičar i autor knjige "Masoni u Jugoslaviji". On u svojoj posljednjoj, trećoj knjizi o masonima navodi da je masonerija u Srbiji bila pedeset godina proganjana kao najveće društveno zlo.

"Titovi komunisti su izrekli najteže optužbe o masonima, kroz svoje teorije urota i teze da je masonstvo antikršćanska organizacija koja tajnim kanalima namjerava preuzeti kontrolu nad svijetom. I da Crkve masoneriju smatraju sektom, a građani doživljavaju masone kao ljute neprijatelje čovječanstva. Tome su doprinijeli i pojedini isključeni masoni, koji su u svojim knjigama i napisima objavljivali velike laži o masonskoj izdaji Boga i čovjeka. Raspadom Jugoslavije i potom SCG u Srbiji je devedesetih godina pod utjecajem tajne službe, ali i zapadnih masona napravljeno 10 velikih loža, četiri legalne i pet nelegalnih loža s ukupno 1.800 članova. Srpska masonerija je i u bivšim republikama napravila takve lože slobodnih zidara. Ali sama Srbija je ostala oslabljena i osiromašena, nejedinstvena i posvađana, kako u politici, tako i u masoneriji", navodi Zoran Nenezić. U knjigama Zorana Nenezića kao masoni novog doba spominju se Zoran Živković, bivši srpski premijer, Vojislav Andrić, bivši potpredsjednik Narodne skupštine Srbije, kao i pisci Dragan Velikić i Ratko Petrović, te novinari Boško Jakšić i Miša Brkić. Vuk Drasković, predsjednik SPO-a, 1999. godine u Grčkoj primljen je u Savez slobodnih zidara. U slobodne zidare ubrajaju se i Goran Svilanović, bivši ministar vanjskih poslova, sportski funkcionar Nebojša Leković i Goran Takač, sin pokojnog olimpijca Artura Takača. Čaršija je kao masone prozivala Mladena Ivanića, predsjednika PDP-a i bivšeg predsjednika Vlade RS-a, zatim glumce Dragana Nikolića, Dragan Bjelogrlića, Branislava Lečića i Mikija Manoilovića.za koga se tvrdi da se javno predstavlja kao «grand komander francuskih masona».

(Mirha Dedić/SLOBODNA BOSNA)