TKO STRAHUJE ZBOG UHIĆENJA? Mnogi strepe što će otkriti vještačenje oduzetih mobitela uhićenog Ranka Debevca

Ranko Debevec i Osman Mehmedagić Osmica idu u pritvor
Raport

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužiteljstva BiH i odredio jednomjesečni pritvor uhićenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću Osmici, rečeno je iz ove pravosudne institucije.

Odluku o pritvoru potpisao je sudac Branko Perić, a uhićeni dvojac poslan je na izdržavanje pritvora u državni zatvor u Vojkoviće.

Stotine spisa

Suspendirani Debevec i Osmica osumnjičeni su za zlouporabu službenog položaja i ilegalno prisluškivanje tijekom 2020. godine. Nelegalno su, kako navodi Tužiteljstvo, prisluškivali suce Suda BiH i uposlenike Tužiteljstva. Na stotine spisa iz istrage je uništeno, smatra Tužiteljstvo, koje tek treba saslušati sve svjedoke, piše Avaz.

Pritvor im je određen zbog straha da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, kao i da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, sudionike.

Tužiteljica Bojana Jolović iznijela je mnoge šokantne informacije o tome kako se Debevec ponašao prilikom uhićenja. Naime, Jolović je kazala da je Debevec pružao otpor, kako je rekla, ne fizički, nego s pozicije sile i moći. 

"Rekao je policajcu SIPA-e: "Ja ću se iz ovoga izvući, a ti vidi što ćeš" - kazala je tužiteljica.

Obrazlažući prijedlog za određivanje pritvora, kazala je da je postojao dogovor osumnjičenih za činjenje kaznenih djela. Posebno se to ogleda u tome da je prilikom saslušavanja svjedoka Osmica znao da je svjedok bio u Tužiteljstvu BiH i da mu je nakon toga prijećeno.

Neće stati

No, sada je pitanje i tko su još Osmicini i Rankovi jataci. Tko im je pomogao u činjenju kaznenih djela i uništavanju spisa. Kako u OSA-i, tako u Tužiteljstvu i Sudu, ali i brojnim policijskim agencijama. Ne smije se zanemariti ni uloga pojedinaca u „BH Telecomu“, u Odjelu za tehničku podršku. Tu će se tek posložiti modus operandi. Tužilaštvo će uskoro proširiti istragu i na druge osobe i, kako saznajemo, na ovome se neće stati. Riječ je o dobro uvezanoj grupi. Pitanje je i koje tajne krije mobitel koji je pokušao sakriti Debevec i što se to važno nalazi u njemu. Sve će to otkriti vještačenje. Pogotovo trećeg mobitela koji je iz SIPA-e pokušala iznijeti odvjetnica Vasvija Vidović. 

Šaja, Bešlija, Šehović, dug je popis

Padom Osmice i pritvaranjem Debevca Tužiteljstvo BiH ima odriješene ruke da do kraja razotkrije kompletnu hobotnicu. U fokusu su „druženja“ Vahidina Šahinpašića iz SIPA-e, Ibre Bešlije i Nermina Šehovića iz FUP-a. Izjave svjedoka glase da su radili za OSA-u, ali po čijoj naredbi i za čije interese. Države ili Osmice. To će se vrlo brzo znati.

Svu moć Bakirova SDA, nakon pada Osmice, polagala je u Sud i prvog čovjeka ove institucije Ranka Debevca.